手洗い・うがいをしっかり行い、体調管理を今まで以上にお願いします。
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2月25日(火)給食献立

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豚肉のオイスターソース焼き、中華スープ、ツナとチンゲンサイの炒め物

オイスターソースは、牡蠣を発酵させて作られる調味料です。主に炒め料理で使われることが多く、甘みと塩気が特徴です。ウスターソースと似ていますが、オイスターソースは原料が牡蠣なのに対して、ウスターソースは、色こそ似てるものの、玉ねぎやにんじんなどの野菜、りんごなどの果物、香辛料、酢などを熟成させて作られるソースです。

今日のメニュー、豚肉のオイスターソース焼きにはオイスターソースが使われています。牡蠣特有の塩気があり、豚肉に牡蠣のエキスや風味が移っていました。

Grilled pork with oyster sauce, Chinese soup, stir-fried tuna and bok choy

Oyster sauce is a seasoning made from fermented oysters. It is often used in stir-fries and is characterized by its sweet and salty taste. It is similar to Worcestershire sauce, but oyster sauce is made from oysters, whereas Worcestershire sauce, although similar in color, is made from aged vegetables such as onions and carrots, fruits such as apples, spices, and vinegar.

Today's menu, grilled pork with oyster sauce, uses oyster sauce. It has the saltiness unique to oysters, and the oyster extract and flavor were transferred to the pork.

2/21 すき焼き煮 ほうれんそうのおひたし いちご

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すき焼き煮ではお麩のかわりにお豆腐が入っていて、よく出汁がしみていて、おいしかったです。ほうれん草のおひたしは、出汁がよくきいていて、食がすすみました。今年初めてのイチゴがでました。

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In the sukiyaki stew, instead of the usual wheat gluten, tofu was used, and it absorbed the broth well, making it very delicious. The spinach ohitashi was soaked in a flavorful dashi, which made it quite appetizing. This year, I had my first strawberries of the season.

2月20日(木)給食献立

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赤魚のレモン醤油かけ、サツマイモの味噌汁、高野豆腐の炒り煮

赤魚はアラスカメヌケなどや、アコウダイなどの魚体が大きく、赤い魚の総称です。アラスカメヌケはその名のとおりアメリカのアラスカに位置する海でとれる魚です。味もよく、たくさん獲れるため、食用として日本では赤魚という名で多く流通しています。

本日のメニュー、赤魚のレモン醤油かけには赤魚が使われています。脂が皮目にあり、身もやわらかく、醤油とレモンの風味でとてもあっさりした味になっていました。


Red fish with lemon soy sauce, sweet potato miso soup, simmered freeze-dried tofu

Red fish is a general term for large, red fish such as Alaskan pollock and red spotted parrotfish. As its name suggests, Alaskan pollock is a fish caught in the seas of Alaska, USA. It tastes good and is caught in large quantities, so it is widely sold in Japan as red fish.

Today's menu, red fish with lemon soy sauce, uses red fish. The fat is in the skin, the flesh is soft, and the flavor of soy sauce and lemon gives it a very light taste.

2/20 5・6年スマホの使い方講座

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5年生と6年生がインターネットの使い方について勉強しました。講師はKDDIの方に来ていただいて、ちょっとしたことで、相手を傷つけ、自分が犯罪者になってしまう怖さについてお話を聞きました。どう使っていけばいいの考えてみました。

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The fifth and sixth graders learned how to use the Internet. A lecturer from KDDI came to the school and spoke about the dangers of small things that can hurt people or lead to crime. After that, the students thought about how to use the Internet.

2月19日(水)給食献立

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豚肉のカレー風味焼き、コーンスープ、カリフラワーのピクルス

コショウはインド原産の植物です。食べると消化促進と血行促進、食欲促進の効果があります。主に黒コショウ、白コショウ等の種類があり、コショウに含まれる成分ピペリンは、エネルギーの代謝を上げる作用や、血管を拡張して血流を上げ、冷えを改善する作用をもち、抗菌作用、防腐作用、殺虫作用などもあります。特に黒コショウに多く含まれています。

本日のメニュー豚肉のカレー風味焼きにはコショウが使われています。豚肉は歯ごたえがあり、カレーとコショウのスパイシーな味がしっかりとついていました。

ごちそうさまでした。

Curried grilled pork, corn soup, cauliflower pickles

Pepper is a plant native to India. When eaten, it promotes digestion, blood circulation, and appetite. There are mainly black and white peppers, and the component piperine contained in pepper has the effect of increasing energy metabolism, expanding blood vessels to increase blood flow, improving coldness, and also has antibacterial, preservative, and insecticidal properties. It is especially abundant in black pepper.

Pepper is used in today's menu, curry-flavored grilled pork. The pork was chewy and had a strong spicy flavor of curry and pepper.

Thank you for the meal.
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