第61回 卒業式
明日、3月18日(火)は、第61回卒業式です。
・午前9時〜9時30分 卒業生登校 ・午前9時30分 開場 ・午前9時30〜9時50分 保護者入場 ・場所 本校 講堂 *保護者の皆様におかれましては、開式の10分前には、ご着席ください。 ![]() ![]() 3月17日(月)給食献立![]() ![]() ニンジンにはβカロテン、食物繊維、ビタミンCなどの栄養素があります。これらの栄養素には皮膚や粘膜の健康維持、動脈硬化の予防、免疫力のアップや腸の働きを促したり、傷を修復したりする働きがあります。また、金時にんじんという品種は江戸時代から昭和初期にかけて大阪市浪速区付近の特産であり、なにわの伝統野菜の一つとされています。 本日の給食にはみそ汁の中にニンジンが入っていました。味噌の味がしっかりとついていて、ニンジンや大根のシャキシャキとした食感がしっかりと残っていました。 Fried sardines, miso soup, minced beef and hijiki Carrots contain nutrients such as beta-carotene, dietary fiber, and vitamin C. These nutrients help maintain healthy skin and mucous membranes, prevent arteriosclerosis, boost immunity, stimulate intestinal activity, and repair wounds. In addition, the Kintoki carrot variety was a specialty of the Naniwa area of Osaka City from the Edo period to the early Showa period, and is considered one of the traditional vegetables of Naniwa. Today's school lunch included carrots in the miso soup. The miso flavor was strong, and the crunchy texture of the carrots and radishes was well preserved. 3月14日(金)給食献立![]() ![]() 日本で食べられているマグロの種類には、クロマグロ、ビンナガマグロ、ミナミマグロ、メバチマグロ、キハダマグロなどがあります。ビンナガマグロ、キハダマグロやメバチマグロは主に回転寿司やスーパーマーケットでよく見られる種類です。また、クロマグロやミナミマグロという種類には養殖物と天然物があります。天然物は高値で取引され、高級寿司店のネタとしても取り扱われています。DHA、鉄分、タンパク質が含まれており、健康にいいとされています。 今日の給食にはマグロの甘辛焼きとしてメニューに登場しました、マグロ本来の味と甘辛いタレがよく絡んでました。 Sweet and spicy grilled tuna, pork soup, wakame seaweed tsukudani The types of tuna eaten in Japan include bluefin tuna, albacore tuna, southern bluefin tuna, bigeye tuna, and yellowfin tuna. Albacore tuna, yellowfin tuna, and bigeye tuna are the types that are most commonly seen at conveyor belt sushi restaurants and supermarkets. Bluefin tuna and southern bluefin tuna are either farmed or wild. Wild tuna is traded at a high price and is also used as toppings at high-end sushi restaurants. It contains DHA, iron, and protein, and is said to be good for your health. Today's school lunch featured sweet and spicy grilled tuna, which went well with the natural flavor of the tuna and the sweet and spicy sauce. 3月13日(木)給食献立![]() ![]() はっさくは、江戸時代に広島県尾道市の因島で偶然発見された種類のオレンジです。クネンボとブンタンというオレンジの雑種であることがわかっています。ビタミンCやクエン酸、カリウム、カルシウムを含んでおり、健康にいいとされています。 今日の給食にははっさくが出ました。爽やかな酸味と甘みがありました。 ごちそうさまでした。 Tofu meat gratin, hassaku, potato and vegetable soup Hassaku is a type of orange that was discovered by chance on Innoshima Island in Onomichi City, Hiroshima Prefecture during the Edo period. It is known to be a hybrid of the kunenbo and buntan oranges. It contains vitamin C, citric acid, potassium, and calcium, and is said to be good for your health. Hassaku was served for lunch today. It had a refreshing sourness and sweetness. Thank you for the meal. 3/11 さけのクリームスパゲッティー、キャベツときゅうりのサラダ![]() ![]() ******* The salmon cream spaghetti was filled with plenty of salmon and went well with the smooth cream sauce. The cabbage and cucumber salad had a light dressing that went well with the spaghetti. This was a popular menu item with children, but the bread was only one mini bread roll, so it may not be enough for older children who are growing and need a lot of food. |
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