4月23日(水)給食献立![]() ![]() 豚肉の生姜焼きは豚肉にしょうがの辛味が効いたソースがよく馴染んでいました。豆腐の味噌汁は豆腐や玉ねぎ、にんじん、キャベツなどの野菜が入っていて、味噌の味と昆布と鰹節のスープのうま味が効いたやさしい味でした。じゃこピーマンは塩気があり、ピーマンは食感はシャキッとしていて、味はあっさりですがしっかりしていて、満足感のある味わいでした。 ごちそうさまでした。 Ginger pork, tofu miso soup, baby sardine and green peppers The pork ginger pork went well with the spicy ginger sauce. The tofu miso soup contained tofu, onions, carrots, cabbage and other vegetables, and had a mild taste with the flavor of miso and the umami of the soup made from kelp and bonito flakes. The baby sardine and green peppers were salty, the green peppers had a crisp texture, and the taste was light but solid, leaving me with a satisfying taste. Thank you for the meal. 4月22日(火)給食献立![]() ![]() あまなつかんは夏みかんの突然変異種として大分県津久見市で発見された3月〜5月が旬のオレンジです。夏みかんと比べて食べやすく、あまずっぱい味が特徴です。ビタミンC、クエン酸、カリウム、食物繊維を含んでおり、健康にいいとされています。 今日の給食にはあまなつかんが登場しました。新鮮で、甘く、すこし酸味がありました。 ごちそうさまでした。 Fried noodles, pickled cucumbers with ginger, amanatsukan Amanatsukan is a mutant summer orange discovered in Tsukumi City, Oita Prefecture, that is in season from March to May. It is easier to eat than summer oranges, and has a sweet and sour taste. It contains vitamin C, citric acid, potassium, and dietary fiber, and is considered to be good for your health. Amanatsukan appeared in today's school lunch. It was fresh, sweet, and slightly sour. Thank you for the meal. 4月21日(月)給食献立![]() ![]() 鶏肉とジャガイモの煮物は鶏肉は柔らかく、じゃがいもはホクホクで野菜がたくさん入っていました。あつあげの醤油ダレかけはあつあげは厚く、甘じょっぱい醤油たれで御飯がよく進みました。紅鮭そぼろはサケの風味に程よい塩味がありました。 Simmered chicken and potatoes, deep-fried tofu with soy sauce, minced sockeye salmon The simmered chicken and potatoes had tender chicken, fluffy potatoes, and lots of vegetables. The deep-fried tofu with soy sauce was thick and went well with rice, with a sweet and salty soy sauce. The minced sockeye salmon had a salmon flavor with just the right amount of saltiness. 3年 『出来島たんけん隊!!』 まちたんけん その3
出来島のまちを探検したことを元に、これからまとめていきます。みんな、頑張ろうね!(*^▽^*)
![]() ![]() 3年 『出来島たんけん隊!!』 まちたんけん その2
「あそこに見えるのは高速道路かな?」地図に書かれたポジションで立ち止まり、メモをとっていきました。
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