本の花「あじさい」が満開になりました![]() ![]() 期間は6月末までの1カ月としましたが、想像以上に多くの子が本を読むようになり、合計4枚のあじさいの花が完成しました。1枚につき100〜120枚ぐらいのシールが貼ってあったので、この1カ月で学校全体として500冊ぐらいの本を読んだことになります。今日の児童朝会の最後にこの話をし、この活動を通じて本を読むようになった子がいるか聞いたところ、何人もの子が嬉しそうに手を挙げていました。 予定では今日まででしたが、今週末まで継続しますので、もしご家庭で子どもたちが本を読んでいる姿を見られたら、引き続き温かい声掛けをお願いします。 6月27日(金)給食献立![]() ![]() スパゲッティとはイタリアのパスタと呼ばれる麺の種類の一つです。パスタには他にもペンネやマカロニなどの種類があり、いろいろなソースで味付けされたり、サラダに使われたりします。 今日の給食にはチキントマトスパゲッティとして出ました。鶏肉のうま味とトマトの酸味が活かされていました。 Chicken Tomato Spaghetti, Pickled Cabbage, Mini Fish Spaghetti is a type of noodle known as “pasta” in Italy. There are other types of pasta as well, such as penne and macaroni. Pasta is often seasoned with various sauces or used in salads. Today’s school lunch featured chicken tomato spaghetti. It brought out the savory flavor of chicken and the tanginess of tomatoes. 6月26日(木)給食献立![]() ![]() キュウリは6月から9月にかけてが旬の夏野菜で、日本では漬物やサラダ、巻きずしなど、さまざまな料理に使われます。大阪には毛馬きゅうりという伝統的な品種があります。また、宮崎県ではキュウリを使った冷や汁という郷土料理も食べられています。ビタミンC、ミネラル、食物繊維などを含んでおり。健康にいいとされています。 今日の給食にはキュウリのゆず風味として出ました。キュウリはシャキシャキ、米酢とゆずの酸味があり、夏の季節にぴったりなメニューでした。 Ground Pork and Garlic Chives Rice Bowl, Miso Soup, and Yuzu-Flavored Cucumber Salad Cucumbers are a summer vegetable in season from June to September. In Japan, they are commonly used in dishes such as pickles, salads, and sushi rolls. In Osaka, there is a traditional variety called Kema cucumber. In Miyazaki Prefecture, Hiyajiru, a local cold soup made with cucumbers, is a popular regional dish. Cucumbers are rich in vitamin C, minerals, and dietary fiber, making them a healthy choice. Today's school lunch featured Yuzu-Flavored Cucumber Salad. The cucumbers were crisp and refreshing, with the tangy flavor of rice vinegar and yuzu—perfect for the summer season. 6月25日給食献立![]() ![]() 鶏肉のカレー風味焼きは、鶏肉が柔らかく、カレーの風味がしっかりと効いていました。スープは鶏のうま味が野菜や豚肉にしみ込んでいて、やさしい味わいでした。ツナとさんどまめのソテーはシャキシャキとした食感で、ツナのほどよい塩味がさんどまめに移っていました。 スパイスの香りが食欲をそそる、満足感のある給食でした。 Chicken with Curry Flavor, Soup, and Tuna with Green Beans Sauté The chicken with curry flavor was tender, and the curry seasoning was rich and well-balanced. The soup was gently flavored, with the savory taste of chicken broth soaking into the vegetables and pork. The tuna and green bean sauté had a crisp texture, and the light saltiness of the tuna complemented the green beans well. It was a satisfying school lunch, with the aroma of spices that really stimulated the appetite. 交通安全教室![]() ![]() 交通安全について、すごろく・クイズ形式で学習しました。 自転車の乗り方や、交通ルールに関する話やクイズで、楽しく振り返ることができました。 「いのちをまもる」ために、ルールを守ってすごしましょうね。 |
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