本の花が一輪満開になりました!![]() ![]() これから1か月間、休み時間等に本を1冊読むごとに、花びらに見立てた色シールを1枚を保健室前に掲示している台紙に貼って、花を完成させていきます。今回完成させる花は、この時期に咲くアジサイです。 この話をした月曜日のお昼には、さっそく5枚の花びらシールが貼っていて、放課後には18枚に増えていました。翌日の火曜日も昼までに32枚、放課後には63枚と、どんどんアジサイの花らしくなっていきました。そして今日、100枚以上の花びらシールが貼られていて、アジサイが一輪満開となりました。 また満開の花と同じように、休み時間になると、嬉しそうにシールを貼る子どもたちの笑顔がたくさん見られます。 この活動は今月いっぱい続きます。約束として「教科書は対象外である」「漫画も対象外だが、図書室においている漫画はOKである」「家で読んだ本もOKである」と伝えていますので、帰宅後や休日に子どもが本を読んでいる姿を見られたら、しっかりと褒めてあげてください。 6月5日(木)給食献立![]() ![]() 和風カレー丼はねぎ、にんじん、玉ねぎなどの野菜がたっぷりはいっており、カレーのほどよい辛さと、出汁スープのうま味が合わさり、まろやかでコクのある味わいでした。オクラの甘酢あえはオクラはシャキシャキ、甘酢の酸味があり、あっさりしていました。和なしは甘くて和なし特有の甘すっぱい味がしました。 季節の和洋折衷献立でした。 Japanese-Style Curry Bowl, Okra with Sweet Vinegar Dressing, and Canned Japanese Pear The Japanese-style curry bowl was filled with plenty of vegetables such as green onions, carrots, and onions. The moderate spiciness of the curry combined with the rich savory flavor of the dashi broth created a mild and flavorful taste. The okra with sweet vinegar dressing had a crisp texture, and the sweet-sour flavor of the vinegar made it light and refreshing. The Japanese pear was sweet, with the distinctive sweet and slightly tart flavor unique to this fruit. It was a seasonal fusion menu combining elements of both Japanese and Western cuisine. 読み聞かせの日![]() ![]() ![]() ![]() 避難訓練でした![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6月4日(水)給食献立![]() ![]() いかはタコの仲間で、種類や地域によって旬の時期がちがいます。身の部分は寿司や天ぷらなどで食べられ、スミはイカスミスパゲティなどに使われます。いかには、たんぱく質が多く含まれており、肝臓の働きを助けるタウリンという成分も含まれています。また、大阪には、小麦粉の生地にいかを加えて鉄板で焼いた「いか焼き」という料理があります。 今日の給食にはいかのてんぷらとして出ました。衣はサクサク、イカ独自の食感と味が活かされていました。 Squid Tempura, Fresh Tomato Stew, and Cucumber with Basil Dressing Squid belongs to the same family as octopus, and its peak season varies depending on the species and region. The body is commonly used in sushi and tempura, while the ink is used in dishes such as squid ink spaghetti. Squid is rich in protein and also contains taurine, a nutrient that helps support liver function. In Osaka, there is also a dish called ikayaki, in which squid is mixed into a flour-based batter and grilled on a hotplate. Today’s school lunch featured squid in the form of tempura. The batter was crispy, and the unique texture and flavor of the squid were well preserved. |
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