6月10日(火)給食献立![]() ![]() 豚肉の梅風味焼きは、梅の酸味が豚肉とよく合っていて、さっぱりと食べることができました。五目汁は野菜がたっぷり入っていて、昆布と鰹節のだしのうま味がしっかり感じられました。さんどまめの胡麻和えは、シャキシャキのさんどまめにごまの風味がよく効いていました。 あっさりとした、梅雨の時期にぴったりな和食のメニューでした。 Grilled Pork with Ume Flavor, Gomoku Soup, and Sandomame with Sesame Dressing The grilled pork with ume (Japanese plum) had a refreshing taste, with the tartness of the ume pairing well with the richness of the pork. The gomoku soup was full of vegetables, and the umami from the kombu and bonito broth came through nicely. The sandomame with sesame dressing had a pleasant crunch, and the rich aroma of sesame complemented it perfectly. It was a light and refreshing Japanese meal—perfect for the rainy season. 6年生 非行防止教室![]() ![]() ![]() ![]() ルールを守る事の大切さと同時に、なぜ守らなければならないのか具体的に事例を交えてお話いただきました。 学校でのルール、社会でのルール(法律)を守る意味について改めて、考える時間となりました。 最近は、スマートフォンの使い方を間違えてトラブルになってしまうケースが増えています。ネット上に公開された情報は二度と消すことはできません。学習したこの機会に、お家の人と「使い方のルール」を話し合い、再確認しておきましょう。 6月9日(月)給食献立![]() ![]() ハヤシライスは日本の西洋風料理です。小麦粉とサラダ油などでブラウンルーをつくり、肉や野菜をいためてルーと水と一緒に煮込んで作ります。大阪市の給食では、小麦アレルギーのある人も食べることができるように、米を粉にして作られる米粉でとろみをつけています。 本日の給食にはハヤシライスが出ました。ハヤシライスソースに肉のうま味と野菜の甘味が溶けていました。 Hayashi Rice, Cabbage and Corn Salad, Canned Apple Hayashi rice is a Western-style Japanese dish. It is made by first preparing a brown roux using flour and cooking oil, then stir-frying meat and vegetables, and finally simmering them together with the roux and water. In Osaka City school lunches, rice flour is used instead of wheat flour to thicken the sauce so that students with wheat allergies can enjoy it too. Today’s school lunch featured Hayashi rice. The sauce was rich with the savory flavor of meat and the natural sweetness of the vegetables. 手洗い・うがい週間が始まりました![]() ![]() ![]() ![]() 6月6日(金)給食献立![]() ![]() 豚肉のバジル焼きは豚肉は柔らかく、バジルの風味とほのかに塩気がありました。鶏肉とキャベツのスープは野菜がたくさん入っていて、鶏出汁スープのうま味がしみわたりました。うずら豆のグラッセはあずきに似た甘味があり、デザート感覚であっさりと食べられました。 西洋風な給食でした。 Pork with Basil, Chicken and Cabbage Soup, Glazed Uzura Beans The pork with basil was tender, with a nice balance of basil aroma and a touch of saltiness. The chicken and cabbage soup was full of vegetables, and the rich chicken broth brought out a deep, comforting flavor. The glazed uzura beans had a sweetness similar to red beans, making them feel like a light, dessert-like side dish. Overall, it was a Western-style meal with gentle yet flavorful dishes. |
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