避難訓練でした![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6月4日(水)給食献立![]() ![]() いかはタコの仲間で、種類や地域によって旬の時期がちがいます。身の部分は寿司や天ぷらなどで食べられ、スミはイカスミスパゲティなどに使われます。いかには、たんぱく質が多く含まれており、肝臓の働きを助けるタウリンという成分も含まれています。また、大阪には、小麦粉の生地にいかを加えて鉄板で焼いた「いか焼き」という料理があります。 今日の給食にはいかのてんぷらとして出ました。衣はサクサク、イカ独自の食感と味が活かされていました。 Squid Tempura, Fresh Tomato Stew, and Cucumber with Basil Dressing Squid belongs to the same family as octopus, and its peak season varies depending on the species and region. The body is commonly used in sushi and tempura, while the ink is used in dishes such as squid ink spaghetti. Squid is rich in protein and also contains taurine, a nutrient that helps support liver function. In Osaka, there is also a dish called ikayaki, in which squid is mixed into a flour-based batter and grilled on a hotplate. Today’s school lunch featured squid in the form of tempura. The batter was crispy, and the unique texture and flavor of the squid were well preserved. 救命講習を実施しました![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6月3日(火)給食献立![]() ![]() 鶏肉の甘辛焼きは、タレの甘さとしょっぱさがちょうどよく、鶏肉のうま味がしっかり味わえました。みそ汁は野菜がたっぷり入っており、味噌のまろやかな味が体全体にしみわたりました。魚ひじきそぼろは魚ミンチに醤油としその風味が全体に混ざっており、ご飯が進みました。 素材のうま味が活かされた和の献立でした。 Sweet and savory grilled chicken, miso soup, and fish hijiki soboro The sweet and savory sauce on the grilled chicken was just right, allowing the rich flavor of the chicken to come through. The miso soup was full of vegetables, and the mild taste of the miso warmed my whole body. The fish hijiki soboro had fish mince mixed with soy sauce and shiso flavor, making it go perfectly with rice. This Japanese meal made the most of the natural flavors of the ingredients. 6月の児童朝会でした![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 校長先生は「できないことは少しでもできるように、できることはいつでもできるように」がんばろうと締めくくりをされました。 その後、なぜか名前を呼ばれた24人のお友だち。実は4月から始めた月目標を守ったらスタンプがたまる「出来るんジャーカード」を1枚目コンプリートした人たちでした。みんなから拍手を受けた24人は、できることを毎日コツコツとやり続ける良いお手本となってくれました。さあ、次は誰の番かな? |