手洗い・うがいをしっかり行い、体調管理を今まで以上にお願いします。
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5月30日(金)給食献立

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かつおのガーリックマリネ焼き、押し麦のスープ、グリーンアスパラガスのソテー

かつおのガーリックマリネ焼きは、さっぱりとしたマリネの酸味がかつおのうま味を引き立てていました。押し麦のスープは、鶏のだしの味が押し麦によく染みていて、野菜もたっぷり入っていました。グリーンアスパラガスのソテーは、シャキシャキのアスパラガスにベーコンの塩味が加わり、あっさりとした味わいでした。味も食感も楽しめる、満足感のある給食でした。

Grilled Bonito with Garlic Marinade, Barley Soup, and Sautéed Green Asparagus

The grilled bonito with garlic marinade had a refreshing tanginess that brought out the rich flavor of the fish.
The barley soup had a gentle chicken broth flavor that soaked into the barley, and it was filled with plenty of vegetables.
The sautéed green asparagus featured crisp asparagus paired with the salty flavor of bacon, resulting in a light and clean taste.
It was a well-balanced school lunch that offered both flavor and texture, leaving a satisfying impression.


6年生 調理実習

6年生になって初めての調理実習。
今回は「できることを増やしてクッキング」で野菜炒め作りに挑戦しました。
「せん切り」や「短冊切り」など、野菜の切り方にやや苦戦している様子は見られましたが、班の友だちと協力しながら、作業を進めていました。
野菜炒めはスピードが重要になってきます。どの班も、手早く炒めて、美味しく仕上げることができました。
 また一つ、調理できるレシピが増えましたね!
ぜひ、家庭でも家族にふるまってみましょう!!

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明日は出来島ゲームランドです

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 明日は出来島ゲームランドです。今朝は臨時児童集会があり、ハローグループの仲間で集まり、各ゲームコーナーの回り方などを確認しました。
 6時間目や放課後を使って準備を進めていた学級もあります。明日の朝いちばんに準備をする学級もあるので、明日は特に遅刻しないで登校しましょうね。

5月29日(木)給食献立

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牛肉と大豆のカレーライス、レタスとコーンのサラダ、棒チーズ

大豆は植物ですがタンパク質を多く含んでおり、畑の肉と呼ばれています。大豆は古くから日本の食文化に強く根付いており、昔から日本で作られている大豆食品に豆腐、醤油、味噌、納豆などがあります。


今日の給食の牛肉と大豆のカレーライスにはカレールー、野菜や牛肉の他に大豆が使われています。スパイシーなカレーに牛肉のうま味があり、大豆や野菜などがたくさん入っておりました。

Beef and Soybean Curry Rice, Lettuce and Corn Salad, Cheese Stick

Soybeans are plants, but they are rich in protein and are often called “meat from the fields.”
Soybeans have long been deeply rooted in Japanese food culture. Traditional Japanese foods made from soybeans include tofu, soy sauce, miso, and natto.

Today’s school lunch features beef and soybean curry rice, which contains curry roux, vegetables, beef, and soybeans.
The spicy curry is full of the savory flavor of beef, and it includes plenty of soybeans and vegetables.


5月28日(水)給食献立

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金時豆の中華おこわ、丸天と野菜のうま煮、パインアップル(缶)

金時豆の中華おこわはもちっとしたもち米に焼き豚とチキンブイヨンの味がよくしみ込んでいました。丸天と野菜のうま煮は丸天の味にしょうがのピリッとした辛味がよくあっていました。パインアップル缶は柔らかく、甘くてさっぱりしていました。
ごちそうさまでした。

Chinese Sticky Rice with Kidney Beans, Simmered Fish Cake and Vegetables, Canned Pineapple

The Chinese sticky rice with kidney beans was made with glutinous rice that had a pleasantly chewy texture, and the flavors of roast pork and chicken bouillon were well absorbed. The simmered fish cake and vegetables were nicely complemented by the sharp spiciness of ginger. The canned pineapple was soft, sweet, and refreshingly light.
Thank you for the meal.


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