手洗い・うがいをしっかり行い、体調管理を今まで以上にお願いします。
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6月5日(木)給食献立

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和風カレー丼、オクラの甘酢あえ、和なし(缶)

和風カレー丼はねぎ、にんじん、玉ねぎなどの野菜がたっぷりはいっており、カレーのほどよい辛さと、出汁スープのうま味が合わさり、まろやかでコクのある味わいでした。オクラの甘酢あえはオクラはシャキシャキ、甘酢の酸味があり、あっさりしていました。和なしは甘くて和なし特有の甘すっぱい味がしました。
季節の和洋折衷献立でした。

Japanese-Style Curry Bowl, Okra with Sweet Vinegar Dressing, and Canned Japanese Pear

The Japanese-style curry bowl was filled with plenty of vegetables such as green onions, carrots, and onions. The moderate spiciness of the curry combined with the rich savory flavor of the dashi broth created a mild and flavorful taste.
The okra with sweet vinegar dressing had a crisp texture, and the sweet-sour flavor of the vinegar made it light and refreshing.
The Japanese pear was sweet, with the distinctive sweet and slightly tart flavor unique to this fruit.
It was a seasonal fusion menu combining elements of both Japanese and Western cuisine.


読み聞かせの日

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 毎週木曜日の朝は読書タイムです。第1週目は読み聞かせがあります。5月の読み聞かせは担任の先生でした。今月からは、担任の先生ではなく、ほかの学級の先生や校長先生はじめ担任以外の先生も読み聞かせをします。みんなが本に興味をもつきっかけになればいいなと考えています。

避難訓練でした

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 今日は地震・津波を想定した避難訓練でした。引き続き、保護者の方への引き渡し・引き取り訓練を実施しましたが、子どもも大人も真剣な訓練となり、スムーズに終了することができました。ご協力ありがとうございました。

6月4日(水)給食献立

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いかの天ぷら、フレッシュトマトのスープ煮、きゅうりのバジル風味サラダ

いかはタコの仲間で、種類や地域によって旬の時期がちがいます。身の部分は寿司や天ぷらなどで食べられ、スミはイカスミスパゲティなどに使われます。いかには、たんぱく質が多く含まれており、肝臓の働きを助けるタウリンという成分も含まれています。また、大阪には、小麦粉の生地にいかを加えて鉄板で焼いた「いか焼き」という料理があります。

今日の給食にはいかのてんぷらとして出ました。衣はサクサク、イカ独自の食感と味が活かされていました。

Squid Tempura, Fresh Tomato Stew, and Cucumber with Basil Dressing

Squid belongs to the same family as octopus, and its peak season varies depending on the species and region. The body is commonly used in sushi and tempura, while the ink is used in dishes such as squid ink spaghetti. Squid is rich in protein and also contains taurine, a nutrient that helps support liver function. In Osaka, there is also a dish called ikayaki, in which squid is mixed into a flour-based batter and grilled on a hotplate.

Today’s school lunch featured squid in the form of tempura. The batter was crispy, and the unique texture and flavor of the squid were well preserved.


救命講習を実施しました

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 今日は教職員が西淀川消防署の方を講師に招き、普通救命講習を受けました。毎年実施していますが、この毎年の確認が、いざという時の冷静な判断・行動につながります。先生たちも勉強しています!
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