手洗い・うがいをしっかり行い、体調管理を今まで以上にお願いします。
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10月10日(金)給食献立

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ミニコッペパン、牛乳、イタリアンスパゲッティ、サワーキャベツ、カレーフィッシュ

イタリアンスパゲッティは塩ゆでされたパスタにケチャップの塩味があり、野菜がたくさん入っていました。サワーキャベツはシャキシャキで、すこし酸味がありました。カレーフィッシュはさかなのうま味とカレーの辛味がありました。

イタリアンな給食でした。

Mini bread rolls, milk, Italian spaghetti, sauerkraut, curry fish

The Italian spaghetti had salted boiled pasta with the savory taste of ketchup and was full of vegetables. The sauerkraut was crispy with a slight sourness. The curry fish had the umami of fish and the spiciness of curry.

It was an Italian-style school lunch.

10月9日(木)給食献立

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ご飯、牛乳、味噌カツ、じゃがいもと野菜の煮物、焼きのり

八丁みそは、愛知県岡崎市八帖町で生まれた、豆味噌の一つです。色が濃く、ほかの味噌にはない風味があります。愛知県ではみそカツや味噌煮込みうどんなどに使われており、名古屋の名物料理となっています。

今日の給食にはみそカツが出ました。カツはサクサク、八丁みその豊かな風味がありました。

rice, milk, miso katsu, simmered potatoes and vegetables, and roasted seaweed.

Hatcho miso is a type of soybean miso that originated in Hatcho Town, Okazaki City, Aichi Prefecture. It has a dark color and a unique flavor that sets it apart from other types of miso. In Aichi, it is commonly used in local dishes such as miso katsu and miso nikomi udon, and it has become a specialty of Nagoya.

Today's school lunch included miso katsu. The cutlet was crispy, and the rich flavor of Hatcho miso really stood out.

提出物 10月8日(水)給食献立

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ご飯、牛乳、プルコギ、トック、もやしのナムル

プルコギは甘辛いタレがよく絡んでいて、ご飯が進みました。トックは韓国風のスープにトックや野菜がたくさん入っていました。もやしのナムルは酸味があり、あっさりしていました。

韓国風の給食でした。

It included rice, milk, bulgogi, tteok soup, and bean sprout namul.

The bulgogi had a sweet and spicy sauce that went really well with the rice.
The tteok soup was a Korean-style soup filled with rice cakes and lots of vegetables.
The bean sprout namul had a refreshing sourness and a light taste.

10月7日(火)給食献立

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コッペパン、牛乳、鶏肉とさつまいものシチュー、はくさいのピクルス、りんご

りんごは秋から冬にかけてが旬の果物です。そのまま食べるほか、ジュースにしたり、アップルパイの原料にされたりします。様々な種類と味のりんごがあり、世界中で食べられている果物の一つです。

今日の給食にはりんごが出ました。爽やかな甘みと酸味がありました。

Bread roll, milk, chicken and sweet potato stew, pickled Chinese cabbage, and an apple.

Apples are in season from autumn to winter. In addition to being eaten fresh, they are also used to make juice and apple pie. There are many varieties and flavors of apples, and they are one of the most widely eaten fruits in the world.

An apple was served with today's school lunch. It had a refreshing sweetness and tartness.


10月6日(月)給食献立

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ご飯、牛乳、赤魚の醤油だれかけ、豚汁、きゅうりのゆず風味

赤魚は、魚の名前ではなく、皮の色が赤い魚のことです。代表的な赤魚は、太平洋沿岸でとれるアコウダイやアラスカ湾でとれるアラスカメヌケなどです。タンパク質を多く含んでいます。

今日の給食には、赤魚の醤油だれかけとして出ました。脂のある赤魚の身に醤油の塩味がよく馴染んでいました。

Rice, milk, red fish with soy sauce glaze, pork miso soup, and cucumber with yuzu flavor

"Red fish" is not the name of a specific species but rather a general term for fish with red-colored skin. Representative examples include Akoudai caught along the Pacific coast and Alaska menuke from the Gulf of Alaska. These fish are rich in protein.

In today’s school lunch, the red fish was served with a soy sauce glaze. The savory soy sauce paired well with the rich, fatty flesh of the red fish.
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