手洗い・うがいをしっかり行い、体調管理を今まで以上にお願いします。
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11月5日(水)給食献立

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ご飯、牛乳、鶏肉のおろし醤油掛け、薄くず汁、きんぴらごぼう

ごぼうは主に根の部分を食べる野菜です。根が細くて長い種類のものがよく食べられています。食物繊維を多く含んでおり、健康にいいとされています。大阪府豊能町高山地区で作られている高山牛蒡は、なにわの伝統野菜の一つとされています。

今日の給食にはきんぴらごぼうとして出ました。豚肉のうま味に醤油の塩味が効いていて、ごぼうはシャキシャキしていました。

Rice, milk, grated daikon radish with soy sauce on chicken, usukuzu-jiru (light thickened soup), and kinpira burdock.

Burdock is a vegetable whose root is mainly eaten. The commonly eaten varieties have long, thin roots. It contains a lot of dietary fiber and is considered good for health. Takayama burdock grown in Takayama District, Toyono Town, Osaka Prefecture, is recognized as one of the traditional vegetables of Naniwa (Osaka).

In today’s school lunch, it was served as kinpira gobo (stir-fried burdock and carrot). The flavor of the pork and the saltiness of the soy sauce went well together, and the burdock had a nice crunchy texture.

11月4日(火)給食献立

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黒糖パン、牛乳、ツナポテトオムレツ、スープ、洋ナシ(缶)

ツナポテトオムレツはじゃがいもにツナの塩味が合わさっていました。スープは野菜がたくさん入っており、スープのうま味がよく効いてました。洋ナシはあっさりとした甘味がありました。

Brown Sugar Bread, Milk, Tuna and Potato Omelet, Vegetable Soup, Canned Pears

The tuna and potato omelet combined the soft texture of the potatoes with the savory flavor of the tuna.
The soup was full of vegetables, and the rich umami flavor really stood out.
The pears had a light, refreshing sweetness.

10月31日(金)給食献立

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コッペパン、牛乳、ナスのミートグラタン、鶏肉とキャベツのスープ、りんご

ナスのミートグラタンはカリカリでひき肉にソースの塩味が合わさっていました。鶏肉とキャベツのスープは野菜がたくさん入っていて、鶏肉とスープのうま味がありました。りんごは爽やかな酸味と甘みがありました。

Bread roll, milk, eggplant meat gratin, chicken and cabbage soup, apple

The eggplant meat gratin was crispy, and the saltiness of the sauce matched well with the minced meat. The chicken and cabbage soup was full of vegetables, and it had the rich flavor of chicken and broth. The apple had a refreshing balance of sweetness and tartness.

10月30日(木)給食献立

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ご飯、牛乳、とり天、どさんこ汁、抹茶団子

とり天は柔らかく、サクサクで鶏肉のうま味があり、御飯が進みました。ドサンコ汁は野菜がたくさん入っており、味噌の塩味が効いていました。抹茶団子はもちもちで抹茶の香りときな粉の甘味がありました。

Rice, milk, chicken tempura, Dosanko soup, and matcha dumplings.

The chicken tempura was tender and crispy, with a rich chicken flavor that went perfectly with the rice. The Dosanko soup was filled with vegetables, and the salty taste of the miso came through nicely. The matcha dumplings were chewy, with the aroma of matcha and the sweetness of kinako (roasted soybean flour).

10月29日(水)給食献立

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黒糖パン、牛乳、豚肉のガーリック焼き、コーンスープ、きゅうりのバジル風味サラダ

豚肉のガーリック焼きは豚肉のうま味にガーリックの香りがありました。コーンスープは野菜がたくさん入っていて、コーンの甘味がありました。キュウリのバジル風味サラダは酸味があり、あっさりしていました。

洋風メニューでした。

Brown Sugar Bread, Milk, Garlic Pork, Corn Soup, Cucumber Basil Salad

The garlic pork had the rich flavor of pork combined with the aroma of garlic. The corn soup was full of vegetables and had a pleasant sweetness from the corn. The cucumber basil salad had a refreshing sour taste and was light and refreshing.

It was a Western-style menu.
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