手洗い・うがいをしっかり行い、体調管理を今まで以上にお願いします。
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5月22日(木)給食献立

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本日の給食のメニューは肉じゃが、キュウリの酢の物、ごまかかいためという和のメニューでした。肉じゃがはじゃがいもと牛肉はとても柔らかく、スープのうま味がよく効いていました。きゅうりの酢の物はキュウリに酢の酸味がよく馴染んでました。ごまかかいためはたけのこはシャキシャキ、鰹節の風味がよく、ご飯が進みました。
ごちそうさまでした。

Today's school lunch menu was a Japanese menu consisting of meat and potatoes, vinegared cucumbers, and sesame and red bean soup. The potatoes and beef in the meat and potatoes were very tender, and the umami of the soup really came through. In the vinegared cucumbers, the sourness of the vinegar went well with the cucumbers. The sesame and red bean soup had crunchy bamboo shoots and a nice bonito flavor, which went down well with rice.
Thank you for the meal.

5月21日(水)給食献立

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本日の給食のメニューはマカロニグラタン、ウインナーとキャベツのスープ、みかん(缶)というメニューでした。

マカロニグラタンはホワイトソースがとてもクリーミーでマカロニはもちもち、鶏肉は少し噛み応えがありました。ウインナーとキャベツのスープはキャベツがたくさん入っていて、鶏のうま味がよくスープに染み出していました。みかんはシロップの甘味とみかんのさわやかな酸味がありました。

Today's school lunch menu included macaroni gratin, sausage and cabbage soup, and canned mandarin oranges.

The macaroni gratin had a very creamy white sauce, the macaroni was chewy, and the chicken had a slightly firm texture.The sausage and cabbage soup was filled with cabbage, and the flavor of the chicken was well absorbed into the broth.
The mandarin oranges had the sweetness of the syrup and a refreshing citrus tang, making them a nice finish to the meal.


3年 『ホタル教室』 その4

 ホタル博士が過去に出来島小学校でホタル教室の授業をした映像を見せていただきました。
 次回の7月には、今日見たホタルの幼虫が成長になった姿を観察させていただきます。楽しみだね。(*^▽^*)
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3年 『ホタル教室』 その3

 観察すると、しっかりと動いた姿が見えました。みんなでとっても驚きました。
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3年 『ホタル教室』 その2

 ホタルの幼虫を見せていただきました。水の中で一生懸命に動く様子を虫メガネを使って観察しました。
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