11月17日(月)給食献立
ししゃもは北海道に太平洋岸にすむ魚です。川で生まれ、海で1年半くらいかけて成長した後、10月〜11月ごろには再び川をさかのぼって卵を産みます。日本ではカラフトシシャモという代用魚が一般的に流通しています。 本日の給食には焼きししゃもとして出ました。身はふっくらしており、卵はプチプチしていて、程よい塩味がありました。 Rice, milk, grilled shishamo, Japanese-style curry soup, and stir-fried chicken tender and komatsuna. Shishamo is a fish that lives along the Pacific coast of Hokkaido. It is born in rivers, grows in the sea for about a year and a half, and then returns to the river to lay eggs around October to November. In Japan, a substitute species called capelin is commonly distributed instead of true shishamo. Today’s school lunch included grilled shishamo. The fish had a soft, fluffy texture, and the eggs were pleasantly crunchy, with just the right amount of saltiness. 11月14日(金)給食献立
中華丼はピリ辛で、野菜がたくさん入っていました。中華スープはスープのうま味があり、鶏肉はよく煮込まれており、柔らかくなっていました。白桃(缶)はすっきりとした甘みがありました。 中華風献立でした。 Rice, milk, Chinese-style rice bowl, Chinese soup, white peaches (canned) The Chinese-style rice bowl was mildly spicy and contained lots of vegetables. The Chinese soup had a rich umami flavor, and the chicken was well simmered and tender. The canned white peaches had a refreshing sweetness. It was a Chinese-style meal. 11月13日(木)給食献立
ウインナーときのこの和風スパゲッティーはパスタにきのこのうま味がよく絡んでいました。焼きツナキャベツはキャベツはシャキシャキで、ツナの塩味が程よく合わさっていました。固形チーズはなめらかでクリーミーな味でした。 Mini bread roll, milk, sausage and mushroom Japanese-style spaghetti, stir-fried tuna with cabbage, and hard cheese. The sausage and mushroom Japanese-style spaghetti had the mushroom flavor well blended into the pasta. The stir-fried tuna with cabbage had crisp cabbage, and the saltiness of the tuna was nicely balanced. The hard cheese was smooth and creamy in taste. 11月12日(水)給食献立
カリフラワーは11月〜3月が旬の野菜です。熊本県、茨城県、愛知県などでたくさん作られています。ビタミンCとカリウムを多く含んでおり、健康にいいとされています。 今日の給食にはカリフラワーのピクルスとして出ました。酸味があり、シャキシャキであっさりとしていました。 Rice, milk, fried shrimp curry rice, cauliflower pickles, and bean kelp. Cauliflower is a vegetable that is in season from November to March. It is widely grown in places such as Kumamoto, Ibaraki, and Aichi prefectures. Cauliflower is rich in vitamin C and potassium, and is considered good for your health. In today’s school lunch, it was served as cauliflower pickles. They had a tangy flavor, were crunchy, and had a light, refreshing taste. 11月11日(火)給食献立
豚肉と野菜のスープ煮はスープのうま味があり、豚肉と野菜がたくさん入っていました。 変わりピザは生地はサクサクで、乳なしチーズの風味とピザソースの塩味が効いていました。みかんはすっきりとした甘みと酸味がありました。 Bread roll, milk, pork and vegetable soup, special pizza, mandarin orange, blueberry jam The pork and vegetable soup was full of flavor, with plenty of pork and vegetables. The special pizza had a crispy crust, and the dairy-free cheese and savory pizza sauce made a great combination. The mandarin orange had a refreshing balance of sweetness and tartness. |
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