手洗い・うがいをしっかり行い、体調管理を今まで以上にお願いします。
TOP

6年生 調理実習

6年生になって初めての調理実習。
今回は「できることを増やしてクッキング」で野菜炒め作りに挑戦しました。
「せん切り」や「短冊切り」など、野菜の切り方にやや苦戦している様子は見られましたが、班の友だちと協力しながら、作業を進めていました。
野菜炒めはスピードが重要になってきます。どの班も、手早く炒めて、美味しく仕上げることができました。
 また一つ、調理できるレシピが増えましたね!
ぜひ、家庭でも家族にふるまってみましょう!!

画像1 画像1
画像2 画像2
画像3 画像3

明日は出来島ゲームランドです

画像1 画像1 画像2 画像2 画像3 画像3
 明日は出来島ゲームランドです。今朝は臨時児童集会があり、ハローグループの仲間で集まり、各ゲームコーナーの回り方などを確認しました。
 6時間目や放課後を使って準備を進めていた学級もあります。明日の朝いちばんに準備をする学級もあるので、明日は特に遅刻しないで登校しましょうね。

5月29日(木)給食献立

画像1 画像1
牛肉と大豆のカレーライス、レタスとコーンのサラダ、棒チーズ

大豆は植物ですがタンパク質を多く含んでおり、畑の肉と呼ばれています。大豆は古くから日本の食文化に強く根付いており、昔から日本で作られている大豆食品に豆腐、醤油、味噌、納豆などがあります。


今日の給食の牛肉と大豆のカレーライスにはカレールー、野菜や牛肉の他に大豆が使われています。スパイシーなカレーに牛肉のうま味があり、大豆や野菜などがたくさん入っておりました。

Beef and Soybean Curry Rice, Lettuce and Corn Salad, Cheese Stick

Soybeans are plants, but they are rich in protein and are often called “meat from the fields.”
Soybeans have long been deeply rooted in Japanese food culture. Traditional Japanese foods made from soybeans include tofu, soy sauce, miso, and natto.

Today’s school lunch features beef and soybean curry rice, which contains curry roux, vegetables, beef, and soybeans.
The spicy curry is full of the savory flavor of beef, and it includes plenty of soybeans and vegetables.


5月28日(水)給食献立

画像1 画像1
金時豆の中華おこわ、丸天と野菜のうま煮、パインアップル(缶)

金時豆の中華おこわはもちっとしたもち米に焼き豚とチキンブイヨンの味がよくしみ込んでいました。丸天と野菜のうま煮は丸天の味にしょうがのピリッとした辛味がよくあっていました。パインアップル缶は柔らかく、甘くてさっぱりしていました。
ごちそうさまでした。

Chinese Sticky Rice with Kidney Beans, Simmered Fish Cake and Vegetables, Canned Pineapple

The Chinese sticky rice with kidney beans was made with glutinous rice that had a pleasantly chewy texture, and the flavors of roast pork and chicken bouillon were well absorbed. The simmered fish cake and vegetables were nicely complemented by the sharp spiciness of ginger. The canned pineapple was soft, sweet, and refreshingly light.
Thank you for the meal.


5月27日(火)給食献立

画像1 画像1
赤魚の醤油だれかけ、みそ汁、ひじきの炒め煮

ひじきは昆布やわかめと同じ海藻の仲間です。骨や歯を強くするカルシウムや、おなかの調子を整える食物繊維、鉄分などがたくさん含まれています。ひじきを使う郷土料理として山梨県にはじゃがいもとひじきの煮物があります。

本日はひじきの炒め煮として出ました。醤油の塩味とひじきの香りが口いっぱいに広がりました。

Red Fish with Soy Sauce Glaze, Miso Soup, and Stir-Fried Hijiki

Hijiki is a type of seaweed, similar to kombu and wakame. It is rich in calcium, which helps build strong bones and teeth, as well as dietary fiber for digestive health and iron, which is important for blood.

Hijiki is used in various traditional Japanese dishes. In Yamanashi Prefecture, for example, there's a local recipe that combines hijiki with potatoes in a simmered dish.

Today, we enjoyed hijiki as a stir-fried side dish. The savory soy sauce seasoning and the distinctive aroma of hijiki spread warmly throughout the mouth.


文字: 大きく | 小さく | 標準 配色: 通常 | 白地 | 黒地
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31