3月7日(金)給食献立![]() ![]() 菜の花は白菜やブロッコリーなどのアブラナ科の野菜の花茎の総称です。主に若い菜花の花茎を食べます。ビタミンCを多く含み、ビタミンB群や葉酸、ミネラル成分、食物繊維などの成分も含んでいます。花茎を食べられる菜花の種類の中でも大阪の豊能町で栽培される高山真菜は、なにわの伝統野菜の一つに指定されています。 本日の給食には菜の花のおひたしとして出ました。菜の花は柔らかく、かつおぶしの風味がいい味を出していました。 ごちそうさまでした。 Sagoshi with grated radish and soy sauce, simmered taro and vegetables, boiled rape blossoms Rape blossoms are the general term for the flower stalks of cruciferous vegetables such as Chinese cabbage and broccoli. We mainly eat the flower stalks of young rape blossoms. They contain a lot of vitamin C, as well as B vitamins, folic acid, minerals, and dietary fiber. Among the types of rape blossoms whose flower stalks can be eaten, Takayama Mana, which is grown in Toyono Town, Osaka, is designated as one of the traditional vegetables of Naniwa. Today's school lunch consisted of boiled rape blossoms. The rape blossoms were soft, and the flavor of bonito flakes added a nice touch. Thank you for the meal. 3月6日(木)給食献立![]() ![]() エビは、日本では主にホッコクアカエビ(甘エビ)、アルゼンチン赤エビ、バナメイエビ、ブラックタイガーと呼ばれる種類が刺身や寿司、エビのチリソース煮やエビフライなどの料理で食されています。その他にもサクラエビ、クルマエビ、イセエビ、ボタンエビと呼ばれる種類は日本では高級食材として扱われています。また、ミネラル成分、ビタミンE、タウリン、グリシンなどが多く含まれており、脂質が少なく、健康にいいとされています。 本日の給食にはエビのチリソースいためが登場しました。甘辛く煮たソースの味がエビによく絡んでいました。 Stir-fried shrimp with chili sauce, Chinese rice porridge, dekopon In Japan, shrimps are mainly eaten as sashimi, sushi, chili-boiled shrimp, fried shrimp, and other dishes, such as northern red shrimp (sweet shrimp), Argentine red shrimp, vannamei shrimp, and black tiger shrimp. Other types of shrimps, such as sakura shrimp, kuruma shrimp, spiny lobster, and botan shrimp, are considered luxury foods in Japan. They also contain a lot of minerals, vitamin E, taurine, and glycine, and are low in fat, making them good for your health. Stir-fried shrimp with chili sauce appeared in today's school lunch. The sweet and spicy sauce went well with the shrimp. 3月5日(水)給食献立![]() ![]() 虎豆はいんげんまめの仲間で、北海道では、同種の大福豆、別種のべにばないんげんである白花豆・紫花豆とともに、高級菜豆と呼ばれています。白地を基本としながら、へその周囲に濃黄褐色と淡黄褐色の斑紋が入っているのが特徴で、模様の入り具合が虎に似ていることから、虎豆と称されます。また、タンパク質やビタミンB群、カルシウムなどの栄養素を豊富に含んでおり、脂質も少ないので健康にいいとされています。 本日の給食ではとら豆の煮ものにとら豆が使われています。とら豆は甘く煮られており、デザートのような感じで食べられました。 Kanto-ni, cucumber with plum flavor, tiger bean stew Tiger beans are a type of kidney bean, and in Hokkaido, along with the similar daifuku bean and the different red kidney beans, white and purple hanamame, they are called high-class green beans. They are basically white, but have dark and light yellowish brown markings around the navel, and are called tiger beans because the pattern resembles a tiger. They are also rich in nutrients such as protein, B vitamins, and calcium, and are low in fat, so they are said to be good for your health. Today's school lunch used tiger beans in the stewed tiger beans. The tiger beans were boiled sweetly and eaten like a dessert. 3月4日(火)給食献立![]() ![]() あげどりのバーベキューソースは甘辛く煮たソースがよく揚げられた鶏肉によくかかっていて、カレースープは野菜がたくさん入っていてとてもスパイシーで、フルーツゼリーは果物がたくさん入っていてとても甘みがあって美味でした。 6年生の皆さん、ご卒業おめでとうございます! Today's school lunch menu was a graduation celebration menu. We had fried chicken with barbecue sauce, curry soup, cabbage and corn salad, and fruit jelly. Today's lunch was filled with the feeling of celebrating the graduation of the sixth graders. The fried chicken with barbecue sauce was a sweet and spicy sauce that went perfectly with the deep-fried chicken, the curry soup was very spicy with lots of vegetables, and the fruit jelly was very sweet and delicious with lots of fruit. Congratulations on your graduation, sixth graders! 3月3日(月)給食献立![]() ![]() 高野豆腐とは、生の豆腐を凍らせて低温で熟成させ、水分を抜いて乾燥させた物で、名前の由来は、高野山の僧侶たちによって作られたからとも言われています。ビタミンDやカルシウム、タンパク質や脂質を多く含んており、イソフラボンは骨からカルシウムが溶けだすのを防ぐ役割があります。 高野豆腐の煮物には高野豆腐がつかわれています。柔らかく、昆布と削り節の汁がよくしみていて味がしっかりとついていました。 Pork shogayaki, miso soup, simmered freeze-dried tofu Freeze-dried tofu is made by freezing raw tofu, ripening it at low temperatures, removing the moisture, and drying it. It is said that the name comes from the fact that it was made by the monks of Mount Koya. It is rich in vitamin D, calcium, protein, and lipids, and isoflavones help prevent calcium from dissolving from the bones. Freeze-dried tofu is used in the simmered freeze-dried tofu. It was soft, and the juices from the kelp and dried bonito flakes were well-absorbed, giving it a strong flavor. |
|