9月8日(月)給食献立![]() ![]() 塩こうじは、米こうじに塩、水を加えてよくかき混ぜ、常温で発酵させて作ります。主に麹菌の働きで、食べ物を柔らかくしたり、甘味やうま味を増やしたり、おいしく変化させたりする働きがあります。 今日の給食のメニュー、鶏肉の塩こうじ焼きには塩こうじが使われています。鶏肉は塩こうじで柔らかくなっていて、塩味と鶏肉のうま味がありました。 Grilled Chicken with Shio-Koji, Miso Soup with Sweet Potato, and Pickled Cucumber in Sweet Vinegar Shio-koji is made by mixing rice koji with salt and water, then stirring it well and allowing it to ferment at room temperature. Mainly through the action of koji mold, it helps soften food, enhance sweetness and savory flavor, and improve the overall taste. Today's school lunch menu included grilled chicken with shio-koji, which uses shio-koji as an ingredient. The chicken was tender thanks to the shio-koji, and it had a delicious combination of saltiness and a rich savory flavor. 9月5日(金)給食献立![]() ![]() 豆腐ローフは豆腐にツナの塩味がよく染みておりました。洋風煮は野菜がたくさん入っており、スープのうま味がよく出ていました。棒チーズはなめらかですこし酸味がありました。 Tofu Loaf, Western-style Stew, Cheese Stick The tofu loaf had a nice salty flavor from the tuna that had soaked in well. The Western-style stew was filled with vegetables, and the savory flavor of the soup really stood out. The cheese stick was smooth with a slight tanginess. オリックス 出前授業(3年生)![]() ![]() ![]() ![]() 2チームに分かれてティーボールの試合をしました。 ほとんどの子どもたちが初めての経験でしたが、打って、走って、守って楽しく活動することができました!!
|
|