手洗い・うがいをしっかり行い、体調管理を今まで以上にお願いします。
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5月29日(木)給食献立

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牛肉と大豆のカレーライス、レタスとコーンのサラダ、棒チーズ

大豆は植物ですがタンパク質を多く含んでおり、畑の肉と呼ばれています。大豆は古くから日本の食文化に強く根付いており、昔から日本で作られている大豆食品に豆腐、醤油、味噌、納豆などがあります。


今日の給食の牛肉と大豆のカレーライスにはカレールー、野菜や牛肉の他に大豆が使われています。スパイシーなカレーに牛肉のうま味があり、大豆や野菜などがたくさん入っておりました。

Beef and Soybean Curry Rice, Lettuce and Corn Salad, Cheese Stick

Soybeans are plants, but they are rich in protein and are often called “meat from the fields.”
Soybeans have long been deeply rooted in Japanese food culture. Traditional Japanese foods made from soybeans include tofu, soy sauce, miso, and natto.

Today’s school lunch features beef and soybean curry rice, which contains curry roux, vegetables, beef, and soybeans.
The spicy curry is full of the savory flavor of beef, and it includes plenty of soybeans and vegetables.


5月28日(水)給食献立

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金時豆の中華おこわ、丸天と野菜のうま煮、パインアップル(缶)

金時豆の中華おこわはもちっとしたもち米に焼き豚とチキンブイヨンの味がよくしみ込んでいました。丸天と野菜のうま煮は丸天の味にしょうがのピリッとした辛味がよくあっていました。パインアップル缶は柔らかく、甘くてさっぱりしていました。
ごちそうさまでした。

Chinese Sticky Rice with Kidney Beans, Simmered Fish Cake and Vegetables, Canned Pineapple

The Chinese sticky rice with kidney beans was made with glutinous rice that had a pleasantly chewy texture, and the flavors of roast pork and chicken bouillon were well absorbed. The simmered fish cake and vegetables were nicely complemented by the sharp spiciness of ginger. The canned pineapple was soft, sweet, and refreshingly light.
Thank you for the meal.


5月27日(火)給食献立

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赤魚の醤油だれかけ、みそ汁、ひじきの炒め煮

ひじきは昆布やわかめと同じ海藻の仲間です。骨や歯を強くするカルシウムや、おなかの調子を整える食物繊維、鉄分などがたくさん含まれています。ひじきを使う郷土料理として山梨県にはじゃがいもとひじきの煮物があります。

本日はひじきの炒め煮として出ました。醤油の塩味とひじきの香りが口いっぱいに広がりました。

Red Fish with Soy Sauce Glaze, Miso Soup, and Stir-Fried Hijiki

Hijiki is a type of seaweed, similar to kombu and wakame. It is rich in calcium, which helps build strong bones and teeth, as well as dietary fiber for digestive health and iron, which is important for blood.

Hijiki is used in various traditional Japanese dishes. In Yamanashi Prefecture, for example, there's a local recipe that combines hijiki with potatoes in a simmered dish.

Today, we enjoyed hijiki as a stir-fried side dish. The savory soy sauce seasoning and the distinctive aroma of hijiki spread warmly throughout the mouth.


5月26日(月)給食献立

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豚丼、キュウリのかつお梅風味、白玉団子

豚丼は野菜がたくさん入っており、豚の脂の甘みと鰹節のスープのうま味がご飯にしみ込んでいました。キュウリのかつお梅風味は梅の酸味があり、あっさりと食べられました。白玉団子は餅っとしていて、きな粉の甘味がとてもよくあっていました。
日本らしい、丼のメニューでした。

Pork bowl, cucumber with bonito plum flavor, shiratama dumplings

The pork bowl was filled with lots of vegetables, and the sweetness of the pork fat and the rich savory flavor of the bonito broth soaked into the rice. The cucumber with bonito plum flavor had a sour plum taste and was light to eat. The shiratama dumplings were chewy and went very well with the sweetness of the soybean flour.
It was a typical Japanese rice bowl menu.

児童集会でした

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今日の集会は、金曜日に開催するゲームランドのゲームコーナーの宣伝でした。各学級でゲームを考えて、お客さんを楽しませます。ゲームコーナーには、縦割り班のハローグループで回ります。どちらも仲間の協力なしにはうまくいきません。今週は、学習もがんばりつつ、このゲームランドを成功させるべく、みんなで盛り上がっていく一週間になりそうです。
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