7月8日(火)給食献立![]() ![]() ナスはインド原産の7月から9月が旬の夏野菜です。漬物やマーボーナスなど様々な料理にされます。ナスの中でも馬場ナスや貝塚さわなす、鳥飼ナスという種類はなにわの伝統野菜に指定されています。 本日の給食には夏野菜カレーライスにナスが使われています。野菜がたくさん入っており、カレールーはとろみがあり、スパイシーでした。 Summer Vegetable Curry Rice, Sour Sautéed Vegetables, Canned Pear Eggplant is a summer vegetable originally from India, and its peak season is from July to September. It is used in a variety of dishes such as pickles and mapo eggplant. Among the many types of eggplants, Baba-nasu, Kaizuka Sawanasu, and Torikai-nasu are recognized as Naniwa's traditional vegetables in Osaka. Today's lunch includes summer vegetable curry rice featuring eggplant. The curry contains plenty of vegetables, has a thick texture, and is spicy. 3年 『ホタル教室』 その2
たくさんのことを教えていただきました。夏の川辺でもホタルを見ることができると良いね。☆彡
![]() ![]() ![]() ![]() 3年 『ホタル教室』 その1
今日は、2回目のホタル教室でした。ホタル博士からホタルの生態について教えていただきました。
![]() ![]() 7月7日(月)給食献立![]() ![]() 豚肉と野菜の煮物は豚肉は柔らかく、スープのうま味が効いていました。ひじき豆は大豆は歯ごたえがあり、ほのかな塩味がありました。ささみとキャベツのごまみそ焼きはキャベツはシャキシャキ、ごまの風味が香る一品でした。 うま味と風味が効いた給食でした。 Braised Pork and Vegetables, Hijiki Beans, and Sesame Miso Chicken with Cabbage The braised pork and vegetables featured tender pork and a broth full of rich, savory flavor. The hijiki beans had firm soybeans with a subtle salty taste. The sesame miso chicken with cabbage offered crisp cabbage and a fragrant sesame aroma. It was a school lunch full of satisfying and well-balanced flavors. 6年生 環境学習出前授業
今日は、環境事業協会の方に来ていただき、「地球温暖化と気候変動」と「生物多様性」について学習しました。
スライドや動画を視聴して学習した後、タブレットを使ってAR(拡張現実)やVR(仮想現実)技術を活用した体験を行いました。 タブレットに映し出された世界に子どもたちは驚きながらも、途中で出題されるクイズを解きながら、内容の理解を深めました 最後は、身近な社会的課題と自分にできることを考えることができました。 今日、学習したことを夏休みの自由研究に取り組んでみましょう☆ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|