3年生 『強い骨をつくろう』 栄養指導 その2
牛乳に含まれる栄養素
1.カルシウム・・・骨や歯を丈夫にする。 2.タンパク質・・・血や筋肉をつくる。 を知り、ワークシートに書き込みました。 ![]() ![]() 3年生 『強い骨をつくろう』 栄養指導 その1
9月17日(水)の今日は、栄養指導の先生に『強い骨をつくろう』と題し、牛乳にふくまれる栄養について教えていただきました。
![]() ![]() 9月16日(火)給食献立![]() ![]() さごしのおろし醤油かけはさごしに醤油の塩味が効いていました。含め煮は野菜がたくさん入っており、スープのうま味が効いていました。牛ひじきそぼろはしその香りが良く、ご飯が進む一品でした。 Grilled Spanish mackerel with grated daikon and soy sauce, simmered vegetables, and beef and hijiki seaweed soboro. The Spanish mackerel had a nice salty flavor from the soy sauce. The simmered vegetables were full of different kinds of veggies, and the soup had a rich umami taste. The beef and hijiki soboro had a pleasant shiso aroma, making it a perfect topping for rice. 11月12日(金)給食献立![]() ![]() チキンレバーカツはサクサクで香辛料が効いていて、食べやすい一品でした。ケチャップには野菜がたくさん入っており、ケチャップの酸味がありました。キャベツのバジル風味サラダはシャキシャキで、バジルの風味を感じました。 Chicken Liver Cutlet, Ketchup Stew, and Basil-Flavored Cabbage Salad The chicken liver cutlet was crispy, well-seasoned with spices, and easy to eat. The ketchup stew was packed with vegetables and had the tangy flavor of ketchup. The basil-flavored cabbage salad was crunchy and had a noticeable basil aroma. 9月11日木給食献立![]() ![]() 鮭には様々な種類があり、旬も様々です。特に秋鮭と呼ばれる種類は秋に旬を迎える種類として知られています。焼き魚にして食べられるほか、北海道では鮭を冷凍し、解凍せずそのまま食べるルイベや、鮭と野菜を味噌と一緒に焼いて食べる鮭のちゃんちゃん焼きという料理があります。 今日の給食には鮭の醤油だれかけとして出ました。鮭のうま味に醤油の塩気がありました。 Salmon with Soy Sauce Glaze, Gomoku Soup, and Simmered Koya Tofu There are various types of salmon, each with its own season. Among them, aki-zake (autumn salmon) is known for being in season during the fall. In addition to being eaten grilled, salmon is enjoyed in different regional dishes. In Hokkaido, for example, there's ruibe, a dish where frozen salmon is eaten raw without thawing, and chan-chan yaki, in which salmon is grilled with vegetables and miso. Today's school lunch featured salmon with a soy sauce glaze. The rich flavor of the salmon was complemented by the savory saltiness of the soy sauce. Let me know if you'd like it to sound more formal, more casual, or more culturally adapted. |
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