学校日記

2月26日(水)給食献立

公開日
2025/02/26
更新日
2025/02/26

お知らせ

鶏ごぼうごはん、みそ汁、焼きれんこん

ごぼうは野菜、根菜の一種として食用にされます。豊富な食物繊維やビタミンB群やカリウムなどの鉄分も含まれており、健康に良いとされています。また、大阪には豊能町高山地区で江戸時代から栽培されているなにわの伝統野菜に高山ごぼうというごぼうがあります。

本日のメニュー、鶏ごぼう御飯にはごぼうが使われています。鶏そぼろにしょうがの辛味と昆布と鰹節の煮汁の深い味がよく出ていました。
ごちそうさまでした。

Chicken and burdock rice, miso soup, grilled lotus root

Burdock is a type of vegetable that is eaten as a root vegetable. It is rich in dietary fiber, vitamin B group, potassium, and iron, and is considered to be good for your health. There is also a traditional Naniwa vegetable called Takayama burdock that has been cultivated in the Takayama area of ​​Toyono-cho, Osaka since the Edo period.

Today's menu, chicken and burdock rice, uses burdock. The spiciness of ginger and the deep flavor of the broth made from kelp and bonito flakes went well with the minced chicken.
Thank you for the meal.