4月9日(水)給食献立
- 公開日
- 2025/04/09
- 更新日
- 2025/04/09
お知らせ
本年度も宜しくお願い致します。
本日第一回目の給食のメニューはカツカレーライス、フルーツゼリーです。
とんかつは、明治時代に日本で流行したコートレットがルーツの日本の洋食料理です。最初は牛肉などを使用していましたが、やがて1904年〜1905年に牛肉が高騰すると代わりに豚肉を使ったポークカツレツが登場し、それを箸で食べる日本独自のスタイルへと進化させたのがとんかつです。豚肉はタンパク質を多く含んでおり、健康な体をつくる働きがあります。日本で有名なものに愛知県の味噌カツなどがあります。
本日は1年生の入学祝献立です。1年生の皆さん!ご入学おめでとうございます!
本日のメニューのカツカレーライスにはカレーの他に一口サイズのとんかつがトッピングとして出ました。外はサクサク、中はジューシーでとても満足感がありました。
We look forward to your continued support in the coming year.
Today's first school lunch menu is pork cutlet curry rice and fruit jelly.
Tonkatsu is a Western-style Japanese dish that originated from the côtelette that was popular in Japan during the Meiji period. At first, it was made with beef, but when the price of beef rose sharply in 1904-1905, pork cutlets using pork instead appeared, and it evolved into a uniquely Japanese style of eating it with chopsticks, which is called tonkatsu. Pork contains a lot of protein and helps to build a healthy body. A famous example in Japan is miso katsu from Aichi Prefecture.
Today's menu is a celebration of the entrance of first graders. First graders! Congratulations on your entrance!
Today's menu, pork cutlet curry rice, was topped with bite-sized pork cutlets in addition to curry. It was crispy on the outside and juicy on the inside, and very satisfying.