学校日記

4月24日(木)給食献立

公開日
2025/04/24
更新日
2025/04/24

お知らせ

きんぴらちらし、五目汁、ちまき

ちまきは、米粉などで作った餅を笹の葉に包み、蒸して作る和菓子です。子供が元気に育ちますようにという願いが込められています。本日の給食のメニューは大阪市の子供の日の行事メニューです。

きんぴらちらしは豚肉のうま味と酢の酸味があり、とてもあっさりとした味でした。五目汁は野菜がたくさん入っていて、鰹節や昆布のスープの濃厚な優しい味が飲むたびにのどや鼻に感じられました。ちまきは餅っとしていて、すっきりとした甘さがありました。

Kinpira chirashi,Gomoku soup , Chimaki

Chimaki is a Japanese sweet made by wrapping rice flour and other mochi in bamboo leaves and steaming them. It is made with the wish that children will grow up healthy. Today's school lunch menu is the menu for Osaka City's Children's Day event.

The kinpira chirashi had a very light taste with the umami of pork and the sourness of vinegar. The Gomoku soup had a lot of vegetables, and the rich and gentle taste of the soup made from bonito flakes and kelp was felt in my throat and nose every time I drank it. The chimaki was chewy and had a refreshing sweetness.