学校日記

5月15日(木)給食献立

公開日
2025/05/15
更新日
2025/05/15

お知らせ

かやくごはん、みそ汁、まっちゃういろう

関西では、五目ご飯のことをかやくご飯と呼びます。魚介類、肉類、野菜、豆類など様々な具材をかつおぶしと昆布のスープと一緒に入れて炊く料理です。今日のかやくご飯には、鶏肉、ちくわ、にんじん、さんどまめが入っています。

今日の給食にはかやくごはんが出ました。ご飯に出汁や醤油、鶏肉のうま味と風味が加わり絶品でした。

Kayaku Gohan, Miso Soup, and Matcha Uirō

In the Kansai region of Japan, kayaku gohan is the local name for what is commonly called five-ingredient rice. This dish is made by cooking rice together with a variety of ingredients such as seafood, meat, vegetables, and beans, all simmered in a light broth made from dried bonito and kelp.

Today’s kayaku gohan included chicken, fish cake, carrots, and green beans.

We had kayaku gohan for school lunch today. The rice absorbed the savory flavors of the broth, soy sauce, and chicken, making it incredibly tasty.