学校日記

6月20日(金)給食献立

公開日
2025/06/20
更新日
2025/06/20

お知らせ

和風焼きそば、オクラのかつお梅風味、抹茶大豆

オクラはアフリカ原産の6月〜8月が旬の夏野菜です。クリーム色の花を咲かせ、しぼんだ後にできる緑のさやの部分を食べます。ビタミンCや食物繊維を豊富にふくんでおり、健康にいいとされています。

今日の給食にはオクラのかつおの梅風味として出ました。シャキシャキで中は粘り気があり、梅の酸味で夏らしい爽やかな味わいになっていました。

Japanese-style fried noodles, okra with plum and bonito flavor, matcha soybeans

Okra is a summer vegetable native to Africa that is in season from June to August. It blooms with cream-colored flowers, and the green pods that form after they wither are eaten. It is rich in vitamin C and dietary fiber and is said to be good for your health.

Today's school lunch featured okra with plum and bonito flavor. It was crunchy with a sticky texture, and the sourness of the plum gave it a refreshing summery taste.