学校日記

6月26日(木)給食献立

公開日
2025/06/26
更新日
2025/06/26

お知らせ

豚ひき肉とにらのそぼろ丼、みそ汁、キュウリのゆず風味

キュウリは6月から9月にかけてが旬の夏野菜で、日本では漬物やサラダ、巻きずしなど、さまざまな料理に使われます。大阪には毛馬きゅうりという伝統的な品種があります。また、宮崎県ではキュウリを使った冷や汁という郷土料理も食べられています。ビタミンC、ミネラル、食物繊維などを含んでおり。健康にいいとされています。

今日の給食にはキュウリのゆず風味として出ました。キュウリはシャキシャキ、米酢とゆずの酸味があり、夏の季節にぴったりなメニューでした。

Ground Pork and Garlic Chives Rice Bowl, Miso Soup, and Yuzu-Flavored Cucumber Salad

Cucumbers are a summer vegetable in season from June to September. In Japan, they are commonly used in dishes such as pickles, salads, and sushi rolls. In Osaka, there is a traditional variety called Kema cucumber. In Miyazaki Prefecture, Hiyajiru, a local cold soup made with cucumbers, is a popular regional dish.

Cucumbers are rich in vitamin C, minerals, and dietary fiber, making them a healthy choice.

Today's school lunch featured Yuzu-Flavored Cucumber Salad. The cucumbers were crisp and refreshing, with the tangy flavor of rice vinegar and yuzu—perfect for the summer season.