学校日記

7月14日(月)給食献立

公開日
2025/07/14
更新日
2025/07/14

お知らせ

鮭のつけ焼き、みそ汁、冬瓜の煮物

冬瓜は夏が旬の野菜です。夏にとれたものを、冬まで保存しておくことができるため、冬の瓜と書いてとうがんと名付けられました、給食では、煮物やみそ汁、スープなどに使います。沖縄県では、冬瓜を味噌で煮た料理をシブインブシーと呼び、郷土料理として親しまれています。

今日の給食には冬瓜の煮物として出ました。柔らかい冬瓜に、出汁のうま味やしょうがの辛味がよく絡んでいました。

Grilled Salmon, Miso Soup, Simmered Winter Melon

Winter melon is a vegetable that is in season during the summer. It gets its name because it can be harvested in summer and stored until winter — hence the name “winter” melon. In school lunches, it is often used in simmered dishes, miso soup, or clear soups.

In Okinawa, a local specialty called Shibui-nbushi features winter melon simmered in miso. It is a traditional dish that has been loved for generations.

Today’s lunch included simmered winter melon. The soft texture of the melon absorbed the savory depth of the broth and the gentle heat of ginger, creating a comforting and flavorful dish.