学校日記

7月17日(木)給食献立

公開日
2025/07/18
更新日
2025/07/18

お知らせ

鶏肉と一口がんもの煮物、オクラの梅風味、ツナっ葉炒め

鶏肉と一口がんもの煮物は鶏肉はやわらかく、野菜がたくさん入っており、削り節のスープのうま味が効いていました。オクラの梅風味はオクラがしゃきしゃきで、梅肉の酸味であっさりとした一品になっていました。ツナっ葉炒めは塩味とツナの本来の味がしっかりと生きており、ご飯が進みました。

夏の季節にぴったりな和風のメニューでした。

Simmered Chicken and Mini Ganmodoki, Okra with Plum Flavor, and Stir-Fried Tuna & Greens

The simmered chicken and mini ganmodoki (fried tofu fritters) featured tender chicken and a generous amount of vegetables, all steeped in a flavorful broth enriched with bonito flakes. The okra with plum flavor was light and refreshing, with a crisp texture and a tangy ume (plum) paste that gave it a clean, summery taste. The stir-fried tuna and leafy greens had a well-balanced saltiness that allowed the natural flavor of the tuna to shine through—perfect with a bowl of rice.

Altogether, it was a well-rounded Japanese meal, ideal for the summer season.