学校日記

9月11日木給食献立

公開日
2025/09/11
更新日
2025/09/11

お知らせ

鮭の醤油だれかけ、五目汁、高野豆腐の炒り煮

鮭には様々な種類があり、旬も様々です。特に秋鮭と呼ばれる種類は秋に旬を迎える種類として知られています。焼き魚にして食べられるほか、北海道では鮭を冷凍し、解凍せずそのまま食べるルイベや、鮭と野菜を味噌と一緒に焼いて食べる鮭のちゃんちゃん焼きという料理があります。

今日の給食には鮭の醤油だれかけとして出ました。鮭のうま味に醤油の塩気がありました。

Salmon with Soy Sauce Glaze, Gomoku Soup, and Simmered Koya Tofu

There are various types of salmon, each with its own season. Among them, aki-zake (autumn salmon) is known for being in season during the fall. In addition to being eaten grilled, salmon is enjoyed in different regional dishes. In Hokkaido, for example, there's ruibe, a dish where frozen salmon is eaten raw without thawing, and chan-chan yaki, in which salmon is grilled with vegetables and miso.

Today's school lunch featured salmon with a soy sauce glaze. The rich flavor of the salmon was complemented by the savory saltiness of the soy sauce.

Let me know if you'd like it to sound more formal, more casual, or more culturally adapted.