9月24日(水)給食献立
- 公開日
- 2025/09/24
- 更新日
- 2025/09/24
お知らせ
一口がんもとさといもの味噌煮、牛肉と野菜の炒め物、みたらし団子
月見は日本の伝統的な文化です。お団子やお餅、ススキや里芋などをお供えして、お月見をし、豊作をお祈りします。またお月見の日に見える月は中秋の名月と呼ばれ、一年のうちで最も美しい月とされ、親しまれています。今日の給食は月見の行事献立です。
本日の給食には月見の日の行事メニューとして一口がんもとさといもの味噌煮とみたらし団子が出ました。みたらし団子は甘じょっぱいタレがもちもちのお団子に絡んで、とてもおいしかったです。一口がんもと里芋の味噌煮はがんもと野菜に味噌がよく絡んでいて、ご飯が進みました。
Ganmodoki and Taro Simmered in Miso, Stir-Fried Beef and Vegetables, Mitarashi Dango
“Tsukimi” (moon-viewing) is a traditional Japanese cultural event. During Tsukimi, people offer dumplings, rice cakes, pampas grass, taro, and other seasonal items to the moon and pray for a good harvest. The moon seen on this day is called the “Harvest Moon” or “Chushu no Meigetsu” and is considered the most beautiful moon of the year, cherished by many.
Today’s school lunch featured a special menu for the Tsukimi festival. We had ganmodoki and taro simmered in miso and mitarashi dango.
The mitarashi dango, with its sweet and savory glaze coating the chewy rice dumplings, was absolutely delicious.
The miso-simmered ganmodoki and taro had miso flavor deeply infused into the ganmodoki and vegetables, making it a perfect match with rice.