10月23日(木)給食献立
- 公開日
- 2025/10/23
- 更新日
- 2025/10/23
お知らせ
ご飯、牛乳、鶏肉のゆず塩焼き、ソーキ汁、ツナ大豆そぼろ
ソーキ汁は豚の骨付きあばら肉をやわらかく煮込んですまし仕立てにした沖縄の料理です。季節によって具材は違い、冬場には大根、夏場には冬瓜を入れて作られ、家庭の味として親しまれているそうです。
今日の給食にはソーキ汁が出ました。鰹節のスープが効いており、豚肉や野菜がたくさん入っていました。
Rice, milk, grilled chicken with yuzu salt, soki-jiru (Okinawan pork rib soup), and tuna–soybean soboro.
Soki-jiru is an Okinawan dish made by simmering pork spare ribs until tender in a clear broth. The ingredients vary with the seasons — daikon radish is used in winter, while winter melon is used in summer — and it’s a beloved home-style dish.
Today’s school lunch included soki-jiru. The soup was rich with the flavor of bonito broth and full of pork and vegetables.