学校日記

1月21日(火)給食献立

公開日
2025/01/21
更新日
2025/01/21

お知らせ

鶏肉とじゃがいものガーリック焼き、スープ煮、ブロッコリーのサラダ

サラダとは、野菜などの具材に塩、酢、油、香辛料などの調味料をふりかけるか、和えて盛りつけた料理の総称です。
ウイキペディアによると生のままの野菜や、ポテト、ブロッコリー、豆類などの煮たものを冷ましてから盛り合わせ、マヨネーズ、ドレッシング、塩等をかけて食べるものが一般的だそうですが、野菜以外の材料を多く含む卵サラダ、ツナサラダ、ハムサラダ、マカロニサラダなどもサラダと称されるそうです。素材の選び方によってはビタミンC・食物繊維などを多く含みます。


本日のメニューにはブロッコリーのサラダが出ました。歯ごたえがあり、ドレッシングの味もあっさりしていて、もりもり食べれる一品でした。
ごちそうさまでした。




Garlic-grilled chicken and potatoes, stewed in soup, and broccoli salad

Salad is a general term for a dish in which vegetables and other ingredients are sprinkled with seasonings such as salt, vinegar, oil, and spices, or mixed and served.

According to Wikipedia, salads are generally made by cooling raw vegetables or boiled potatoes, broccoli, and beans, then arranging them and eating them with mayonnaise, dressing, salt, etc., but egg salads, tuna salads, ham salads, and macaroni salads that contain many ingredients other than vegetables are also called salads. Depending on the ingredients selected, they can contain a lot of vitamin C and dietary fiber.

Today's menu included broccoli salad. It was chewy and the dressing was light, so it was a dish that you could eat a lot of.

Thank you for the meal.