学校日記

2月5日(水)給食献立

公開日
2025/02/05
更新日
2025/02/05

お知らせ

クジラの竜田揚げ、豚肉とジャガイモの煮物、白花豆の煮物

大阪には江戸時代中期より食鯨文化が根付いています。当時、和歌山で捕鯨が始まり、大阪は和歌山の捕鯨基地と距離が近かったため、大阪には大阪の野菜である水菜と鯨肉を出汁でに入れて食べるはりはり鍋という料理が生まれました。水菜のはりはりっという食感からはりはり鍋という名前が付きました。

本日はクジラの竜田揚げに鯨肉が使われています。牛肉のような味わいがあり、すこし塩気もあり、ジューシーでとても美味でした。


eep-fried whale, stewed pork and potatoes, stewed white kidney beans

Whale-eating culture has been rooted in Osaka since the mid-Edo period. At the time, whaling began in Wakayama, and Osaka was close to the whaling base in Wakayama, so a dish called Harihari Nabe was born in Osaka, which is made by putting whale meat and mizuna, a local vegetable, in a soup stock. The name Harihari Nabe comes from the crispy texture of the mizuna.

Today, whale meat is used in the deep-fried whale. It tastes like beef, is slightly salty, and is juicy and very delicious.