2月7日(金)給食献立
- 公開日
- 2025/02/10
- 更新日
- 2025/02/10
お知らせ
豚肉とごぼうの煮物、なにわうどん、固形チーズ
今日の給食に出たなにわうどんはきつねうどんをイメージしています。三角形に切って、甘辛く煮た薄揚げ、かまぼこ、白菜、青ネギが入ったうどんにとろろ昆布を入れて食べます。きつねうどんは、大阪で生まれたといわれています。また、とろろ昆布は昔から大阪で作られていることから、大阪市の給食ではとろろ昆布と薄揚げが入ったうどんのことをなにわうどんと呼んでいます。なにわうどんは大阪市のオリジナル学校給食メニューです。
もちもちの麺にコクのあるスープがよく絡んでいて、甘辛く煮た薄揚げととろろの塩気も合わさり、大変美味でした。
Simmered pork and burdock, Naniwa udon, solid cheese
The Naniwa udon served in today's school lunch is based on kitsune udon. The udon is cut into triangles and contains sweet and spicy fried tofu, kamaboko, Chinese cabbage, and green onions, and is eaten with grated kelp. Kitsune udon is said to have originated in Osaka. Also, since grated kelp has been made in Osaka since ancient times, udon noodles with grated kelp and thin fried tofu are called Naniwa udon in Osaka city school lunches. Naniwa udon is an original school lunch menu in Osaka city.
The chewy noodles are well mixed with the rich soup, and the sweet and spicy fried tofu and salty grated yam are combined to make it very delicious.