2月14日(金)給食献立
- 公開日
- 2025/02/14
- 更新日
- 2025/02/14
お知らせ
豚肉と干しずいきの味噌煮、五目汁、焼きじゃが
ずいきとは里芋の葉柄のことです。皮を剥いて乾燥させたものは芋がらと呼ばれる保存食で、もどして煮物や味噌汁の具として利用されます。里芋の収穫の時に採れたずいきで芋がらをつくることが多いです。奈良県には、このずいきを新聞紙で巻き、軟化栽培した「軟白ずいき」が大和の伝統野菜に認定されています。
本日のメニューの豚肉と干しずいきの味噌煮にはずいきが使われています。肉の味とずいきのシャキシャキとした食感に、味噌の味がずいきや豚肉にしっかりとついていました。
ハッピーバレンタイン。
Pork and dried zuiki miso stew, mixed vegetable soup, grilled potatoes
Zuki is the leaf stalk of taro. When peeled and dried, it is a preserved food called imogara, which is rehydrated and used as an ingredient in stews and miso soup. Imogara is often made from zuiki harvested during taro harvest. In Nara Prefecture, zuiki wrapped in newspaper and cultivated to soften it is called "soft white zuiki", which has been certified as a traditional Yamato vegetable.
Today's menu features pork and dried zuiki miso stew, which uses zuiki. The taste of the meat and the crunchy texture of the zuiki were well-seasoned with the miso.
Happy Valentine's Day.