2月18日(火)給食献立
- 公開日
- 2025/02/18
- 更新日
- 2025/02/18
お知らせ
カツ丼、キャベツの梅風味、いもけんぴフィッシュ
ねぎは日本には奈良時代に伝わったとされ、古くから全国で栽培されてきた歴史ある野菜です。長ネギと、緑色の葉の部分が多い青ネギに分類できます。大阪市難波周辺で江戸時代から盛んに育てられていた難波ねぎは、なにわの伝統野菜の一つです。また、ビタミンCを多く含んでおり、風邪の予防にいいとされています。
本日のメニューのカツ丼には青ネギが使われています。卵の中に青ネギ、玉ねぎ、にんじんなどの野菜がたくさん入っていて、食感もシャキシャキしており、カツはサクサク、深い味わいの出汁が全体に合わさってとても深い味わいとなっていました。
Katsudon, cabbage with plum flavor, potato chip fish
Scallions are said to have been introduced to Japan during the Nara period and are a historic vegetable that has been cultivated throughout the country since ancient times. They can be classified into long leeks and green leeks, which have a lot of green leafy parts. Namba leeks, which have been actively grown since the Edo period in the Namba area of Osaka City, are one of Naniwa's traditional vegetables. They also contain a lot of vitamin C and are said to be good for preventing colds.
Today's menu, katsudon, uses green leeks. There are lots of vegetables such as green leeks, onions, and carrots in the egg, and the texture is crunchy. The katsu is crispy, and the deep flavor of the broth combines well with the whole dish to create a very deep flavor.