3月5日(水)給食献立
- 公開日
- 2025/03/05
- 更新日
- 2025/03/05
お知らせ
関東煮、キュウリの梅風味、とら豆の煮もの
虎豆はいんげんまめの仲間で、北海道では、同種の大福豆、別種のべにばないんげんである白花豆・紫花豆とともに、高級菜豆と呼ばれています。白地を基本としながら、へその周囲に濃黄褐色と淡黄褐色の斑紋が入っているのが特徴で、模様の入り具合が虎に似ていることから、虎豆と称されます。また、タンパク質やビタミンB群、カルシウムなどの栄養素を豊富に含んでおり、脂質も少ないので健康にいいとされています。
本日の給食ではとら豆の煮ものにとら豆が使われています。とら豆は甘く煮られており、デザートのような感じで食べられました。
Kanto-ni, cucumber with plum flavor, tiger bean stew
Tiger beans are a type of kidney bean, and in Hokkaido, along with the similar daifuku bean and the different red kidney beans, white and purple hanamame, they are called high-class green beans. They are basically white, but have dark and light yellowish brown markings around the navel, and are called tiger beans because the pattern resembles a tiger. They are also rich in nutrients such as protein, B vitamins, and calcium, and are low in fat, so they are said to be good for your health.
Today's school lunch used tiger beans in the stewed tiger beans. The tiger beans were boiled sweetly and eaten like a dessert.