3月6日(木)給食献立
- 公開日
- 2025/03/06
- 更新日
- 2025/03/06
お知らせ
エビのチリソースいため、中華がゆ、デコポン
エビは、日本では主にホッコクアカエビ(甘エビ)、アルゼンチン赤エビ、バナメイエビ、ブラックタイガーと呼ばれる種類が刺身や寿司、エビのチリソース煮やエビフライなどの料理で食されています。その他にもサクラエビ、クルマエビ、イセエビ、ボタンエビと呼ばれる種類は日本では高級食材として扱われています。また、ミネラル成分、ビタミンE、タウリン、グリシンなどが多く含まれており、脂質が少なく、健康にいいとされています。
本日の給食にはエビのチリソースいためが登場しました。甘辛く煮たソースの味がエビによく絡んでいました。
Stir-fried shrimp with chili sauce, Chinese rice porridge, dekopon
In Japan, shrimps are mainly eaten as sashimi, sushi, chili-boiled shrimp, fried shrimp, and other dishes, such as northern red shrimp (sweet shrimp), Argentine red shrimp, vannamei shrimp, and black tiger shrimp. Other types of shrimps, such as sakura shrimp, kuruma shrimp, spiny lobster, and botan shrimp, are considered luxury foods in Japan. They also contain a lot of minerals, vitamin E, taurine, and glycine, and are low in fat, making them good for your health.
Stir-fried shrimp with chili sauce appeared in today's school lunch. The sweet and spicy sauce went well with the shrimp.