3月7日(金)給食献立
- 公開日
- 2025/03/07
- 更新日
- 2025/03/07
お知らせ
さごしのおろしじょうゆかけ、里芋と野菜の含め煮、菜の花のおひたし
菜の花は白菜やブロッコリーなどのアブラナ科の野菜の花茎の総称です。主に若い菜花の花茎を食べます。ビタミンCを多く含み、ビタミンB群や葉酸、ミネラル成分、食物繊維などの成分も含んでいます。花茎を食べられる菜花の種類の中でも大阪の豊能町で栽培される高山真菜は、なにわの伝統野菜の一つに指定されています。
本日の給食には菜の花のおひたしとして出ました。菜の花は柔らかく、かつおぶしの風味がいい味を出していました。
ごちそうさまでした。
Sagoshi with grated radish and soy sauce, simmered taro and vegetables, boiled rape blossoms
Rape blossoms are the general term for the flower stalks of cruciferous vegetables such as Chinese cabbage and broccoli. We mainly eat the flower stalks of young rape blossoms. They contain a lot of vitamin C, as well as B vitamins, folic acid, minerals, and dietary fiber. Among the types of rape blossoms whose flower stalks can be eaten, Takayama Mana, which is grown in Toyono Town, Osaka, is designated as one of the traditional vegetables of Naniwa.
Today's school lunch consisted of boiled rape blossoms. The rape blossoms were soft, and the flavor of bonito flakes added a nice touch.
Thank you for the meal.