学校日記

3月14日(金)給食献立

公開日
2025/03/14
更新日
2025/03/14

お知らせ

マグロの甘辛焼き、豚汁、茎わかめの佃煮

日本で食べられているマグロの種類には、クロマグロ、ビンナガマグロ、ミナミマグロ、メバチマグロ、キハダマグロなどがあります。ビンナガマグロ、キハダマグロやメバチマグロは主に回転寿司やスーパーマーケットでよく見られる種類です。また、クロマグロやミナミマグロという種類には養殖物と天然物があります。天然物は高値で取引され、高級寿司店のネタとしても取り扱われています。DHA、鉄分、タンパク質が含まれており、健康にいいとされています。

今日の給食にはマグロの甘辛焼きとしてメニューに登場しました、マグロ本来の味と甘辛いタレがよく絡んでました。

Sweet and spicy grilled tuna, pork soup, wakame seaweed tsukudani

The types of tuna eaten in Japan include bluefin tuna, albacore tuna, southern bluefin tuna, bigeye tuna, and yellowfin tuna. Albacore tuna, yellowfin tuna, and bigeye tuna are the types that are most commonly seen at conveyor belt sushi restaurants and supermarkets. Bluefin tuna and southern bluefin tuna are either farmed or wild. Wild tuna is traded at a high price and is also used as toppings at high-end sushi restaurants. It contains DHA, iron, and protein, and is said to be good for your health.

Today's school lunch featured sweet and spicy grilled tuna, which went well with the natural flavor of the tuna and the sweet and spicy sauce.