学校日記

3月17日(月)給食献立

公開日
2025/03/17
更新日
2025/03/17

お知らせ

イワシフライ、みそ汁、牛ひじきそぼろ

ニンジンにはβカロテン、食物繊維、ビタミンCなどの栄養素があります。これらの栄養素には皮膚や粘膜の健康維持、動脈硬化の予防、免疫力のアップや腸の働きを促したり、傷を修復したりする働きがあります。また、金時にんじんという品種は江戸時代から昭和初期にかけて大阪市浪速区付近の特産であり、なにわの伝統野菜の一つとされています。

本日の給食にはみそ汁の中にニンジンが入っていました。味噌の味がしっかりとついていて、ニンジンや大根のシャキシャキとした食感がしっかりと残っていました。

Fried sardines, miso soup, minced beef and hijiki

Carrots contain nutrients such as beta-carotene, dietary fiber, and vitamin C. These nutrients help maintain healthy skin and mucous membranes, prevent arteriosclerosis, boost immunity, stimulate intestinal activity, and repair wounds. In addition, the Kintoki carrot variety was a specialty of the Naniwa area of ​​Osaka City from the Edo period to the early Showa period, and is considered one of the traditional vegetables of Naniwa.

Today's school lunch included carrots in the miso soup. The miso flavor was strong, and the crunchy texture of the carrots and radishes was well preserved.