学校日記

3月21日(金)給食献立

公開日
2025/03/21
更新日
2025/03/21

お知らせ

チキンレバーカツ、ケチャップ煮、ツナとキャベツのバジルソテー

豚肉は日本全国世界各地に様々な品種の豚肉があり、日本でもとんかつや生姜焼き、しゃぶしゃぶ等の料理にして食べられているほか、大阪と広島ではお好み焼きに、沖縄ではラフテーという料理に使われ食されています。タンパク質やビタミンB群、亜鉛、鉄などの栄養素が含まれており、健康にいいとされています。

本日の給食にはケチャップ煮に豚肉が使われています。野菜がたくさん入っていて、豚肉は歯ごたえがあり、ケチャップの風味がよくとても美味でした。

Chicken liver cutlet, stewed in ketchup, sauteed tuna and cabbage with basil

There are many varieties of pork throughout Japan and the world, and in Japan it is eaten in dishes such as tonkatsu, shogayaki, and shabu-shabu. In Osaka and Hiroshima, it is used in okonomiyaki, and in Okinawa, it is used in a dish called rafute. It contains nutrients such as protein, B vitamins, zinc, and iron, and is said to be good for your health.

Today's school lunch includes pork stewed in ketchup. It contains a lot of vegetables, the pork is chewy, and the ketchup has a nice flavor, so it was very delicious.