5月12日(月)給食献立
- 公開日
- 2025/05/12
- 更新日
- 2025/05/12
お知らせ
きびなごてんぷら、わかたけ煮、みそ汁
きびなご天ぷらは衣はサクサク、身はあっさりしていて砂糖、みりん、米酢、濃い口しょうゆで作られたソースがよくてんぷらに馴染んでいました。わかたけ煮はタケノコはしゃきっとしていて、昆布と削り節のスープによく浸かっており、ご飯が進みました。みそ汁は、鶏肉とニンジン、玉ねぎ、キャベツなどの野菜がたくさん入っており、かつおと昆布のスープに味噌の味が加わり、優しい味となっていました。
春の訪れを感じる給食でした。
Silver-striped herring tempura, boiled wakatake mushrooms, miso soup
The batter of the silver-striped herring tempura was crispy, the meat was light, and the sauce made from sugar, mirin, rice vinegar, and strong soy sauce went well with the tempura. The boiled wakatake mushrooms had crisp bamboo shoots that were well soaked in the kelp and bonito flakes soup, which made the rice go down well. The miso soup contained lots of chicken, carrots, onions, cabbage, and other vegetables, and the bonito and kelp soup was accented with the taste of miso, giving it a gentle flavor.
It was a school lunch that made us feel the arrival of spring.