学校日記

5月20日(火)給食献立

公開日
2025/05/20
更新日
2025/05/20

お知らせ

焼きシュウマイ、鶏肉と春雨のスープ、ツナともやしの炒め物

シュウマイは中国の点心料理の一つです。豚ひき肉、野菜などの具材を混ぜ合わせて作ったタネを小麦粉でできたシュウマイの皮で包み、蒸しあげて作ります。シュウマイにもいろいろな種類があり、日本でも広く食べられています。

今日の給食には蒸し焼きにした焼きシュウマイが出ました。外はカリッと中は肉のうま味が感じられ、ご飯が進みました。
ごちそうさまでした。

Grilled shumai, chicken and glass noodle soup, stir-fried tuna and bean sprouts

Shumai is one of the Chinese dim sum dishes. The filling is made by mixing minced pork, vegetables, and other ingredients, then wrapping it in a shumai skin made of wheat flour and steaming it. There are many different types of shumai, and they are widely eaten in Japan as well.

Today's school lunch included grilled and steamed shumai. The outside was crispy and the inside had a meaty flavor, which made me want to eat more rice.

Thank you for the meal.