5月27日(火)給食献立
- 公開日
- 2025/05/27
- 更新日
- 2025/05/27
お知らせ
赤魚の醤油だれかけ、みそ汁、ひじきの炒め煮
ひじきは昆布やわかめと同じ海藻の仲間です。骨や歯を強くするカルシウムや、おなかの調子を整える食物繊維、鉄分などがたくさん含まれています。ひじきを使う郷土料理として山梨県にはじゃがいもとひじきの煮物があります。
本日はひじきの炒め煮として出ました。醤油の塩味とひじきの香りが口いっぱいに広がりました。
Red Fish with Soy Sauce Glaze, Miso Soup, and Stir-Fried Hijiki
Hijiki is a type of seaweed, similar to kombu and wakame. It is rich in calcium, which helps build strong bones and teeth, as well as dietary fiber for digestive health and iron, which is important for blood.
Hijiki is used in various traditional Japanese dishes. In Yamanashi Prefecture, for example, there's a local recipe that combines hijiki with potatoes in a simmered dish.
Today, we enjoyed hijiki as a stir-fried side dish. The savory soy sauce seasoning and the distinctive aroma of hijiki spread warmly throughout the mouth.