10月22日(水)給食献立
- 公開日
- 2025/10/23
- 更新日
- 2025/10/23
お知らせ
コッペパン、牛乳、かつおのガーリックソースかけ、ウインナーとジャガイモのスープ、キャベツのサラダ、ブルーベリージャム
かつおの旬は春と秋の2回あります。日本では春にとれるかつおは初ガツオとして、秋にとれるかつおは戻りガツオとして知られており、かつおのたたきや鰹節として一般的に親しまれています。
今日の給食にはかつおのガーリックソースかけとして出ました。かつおのうま味があり、ガーリックの風味が引き立っていました。
Bread roll, milk, bonito with garlic sauce, soup with sausage and potatoes, cabbage salad, and blueberry jam.
Bonito has two seasons in Japan: spring and autumn. The bonito caught in spring is called hatsu-gatsuo (first bonito), and the one caught in autumn is known as modori-gatsuo (returning bonito). Bonito is commonly enjoyed in dishes like katsuo no tataki (lightly seared bonito) and katsuobushi (dried bonito flakes).
Today’s lunch featured bonito with garlic sauce. The rich flavor of the bonito combined well with the aroma of garlic, making it a delicious and satisfying dish.