1月15日(水)給食献立
- 公開日
- 2025/01/15
- 更新日
- 2025/01/15
お知らせ
豚肉と金時豆のカレーライス、はくさいのピクルス、棒チーズ
チーズとは、乳蛋白質であるカゼインの凝固によって、さまざまな風味、食感、形状で製造される乳製品です。 牛・水牛・羊・山羊・ヤクなど鯨偶蹄目の反芻をする家畜から得られる乳からの蛋白質と脂質で構成されています。通常、乳酸発酵で酸乳化し、酵素(レンネットまたは同様の活性を持つ細菌性酵素のいずれか)が添加され、できた凝乳(カード)から液体成分(ホエー)を分離してさらにプレスし脱水して完成したチーズとなります。酸乳化後固形分を濾しとる方法や、加熱(低温殺菌の温度まで)しクエン酸や食酢や柑橘果汁を添加し出来た固形分を濾しとる方法もあります。一般的なものとしてはフレッシュチーズ、白かびチーズ、ウォッシュチーズ、シェーブルチーズ(山羊乳チーズ)、ブルーチーズ、半硬質チーズ、硬質チーズ(ハードチーズ)、超硬質チーズなどがあります。
今日の献立には棒チーズが出ました。しっとりとした食感に独特な味がやみつきになる一品でした。
Curry rice with pork and kidney beans, Chinese cabbage pickles, cheese sticks
Cheese is a dairy product produced in various flavors, textures and shapes by coagulation of casein, a milk protein. It is made from proteins and lipids from milk obtained from ruminant livestock of the cetacean order, such as cows, buffalo, sheep, goats and yaks. It is usually emulsified by lactic acid fermentation, enzymes (either rennet or bacterial enzymes with similar activity) are added, and the liquid component (whey) is separated from the resulting curd (curd), which is then pressed and dehydrated to produce the finished cheese. There are also methods of filtering out the solids after acid emulsification, or of heating (up to pasteurization temperature) and adding citric acid, vinegar or citrus juice, and filtering out the solids. Common types include fresh cheese, white mold cheese, washed cheese, goat's milk cheese, blue cheese, semi-hard cheese, hard cheese, and extra-hard cheese.
Today's menu featured cheese sticks. It was an addictive dish with a moist texture and unique flavor.