学校日記

1月16日(木)給食献立

公開日
2025/01/16
更新日
2025/01/16

お知らせ

鶏肉のおろしじょうゆかけ、一口がんもとじゃがいものみそ煮、水菜の煮びたし
醤油は、主に穀物を原料とし、醸造技術により発酵させて製造する液体調味料です。中国の醤を起源とする、東アジアの料理における基本的な調味料の一つで、日本で最も使われている調味料です。お寿司や刺身のつけダレに使われる他、お吸い物の調味料として使われたり、ヅケという日本料理の調理法に使われたりします。濃い口しょうゆ、薄口しょうゆの他、溜り醤油や出汁醤油など様々な種類の醤油が存在します。
本日のメニューの鶏肉のおろしじょうゆかけとみずなの煮びたしには薄口醤油が使われています。鶏肉は柔らかく、水菜はシャキシャキで薄口しょうゆの程よい塩味がいい味を出していました。
Chicken with grated radish and soy sauce, bite-sized ganmo and potato simmered in miso, boiled mizuna
Soy sauce is a liquid seasoning made mainly from grains and fermented using brewing techniques. Originating from Chinese soy sauce, it is one of the basic seasonings in East Asian cuisine and is the most widely used seasoning in Japan. It is used as a dipping sauce for sushi and sashimi, as a seasoning for clear soup, and in the Japanese cooking method called zuke. There are various types of soy sauce, such as dark soy sauce, light soy sauce, tamari soy sauce, and dashi soy sauce.
Today's menu includes chicken with grated radish and soy sauce and boiled mizuna, and light soy sauce is used for this dish. The chicken was tender, the mizuna was crunchy, and the moderate saltiness of the light soy sauce gave it a good flavor.