学校日記

1月27日(月)給食献立

公開日
2025/01/27
更新日
2025/01/27

お知らせ

鶏肉の塩こうじ焼き、かす汁、くりきんとん

酒粕とは、日本酒などのもろみを、圧搾した後に残る白色の固形物のことです。

酒米を醸造すると重量比で25%ほどの酒粕が取り出され、その成分は日本食品標準成分表によると、水分51%・炭水化物23%・蛋白質13%・脂質・灰分となっており、他にもペプチド・アミノ酸・ビタミン・酵母など栄養素に富んでいるので、健康効果が期待される食品としての価値が見直されているようです。ですが、酒粕の状態にもよりますが、アルコール成分が約8%程度残存している場合があるそうで食べすぎには注意が必要だそうです。(ウィキペディアより)

本日のメニューのかす汁には酒粕が使われています。出汁と味噌に酒粕のほのかな甘みがあわさり、出汁に深いコクがありました。

Grilled chicken with salted koji, kasu soup, and kurikinton

Sake lees are the white solids that remain after the mash of sake and other products is pressed.

When sake rice is brewed, about 25% of the sake lees are extracted by weight, and according to the Standard Tables of Food Composition in Japan, they are 51% water, 23% carbohydrates, 13% protein, lipids, and ash. They are also rich in nutrients such as peptides, amino acids, vitamins, and yeast, so their value as a food that is expected to have health benefits is being reevaluated. However, depending on the condition of the sake lees, there are cases where about 8% of the alcohol content remains, so care should be taken not to eat too much. (From Wikipedia)

Sake lees are used in today's menu, kasu soup. The subtle sweetness of the sake lees is combined with the dashi and miso, giving the dashi a deep richness.