学校日記

1月29日(水)給食献立

公開日
2025/01/29
更新日
2025/01/29

お知らせ

さごしの醤油だれかけ、みそ汁、キャベツの赤じぞあえ

キャベツは、アブラナ科アブラナ属の多年草です。野菜として広く利用され、栽培上は一年生植物として扱われます。
西ヨーロッパの海岸の崖の上が原産といわれ、ヨーロッパでは古代ギリシア人の時代に薬用され、紀元前4世紀には保健食から野菜として栽培されていたようです。現在は日本を含む世界各地で栽培されています。日本ではじめて野菜として栽培されたのは、明治4年からだとされています。(ウィキペディアより)

本日はキャベツの赤じそ和えとして出ました。シャキシャキのキャベツに赤じその風味が香る一品でした。

Sagoshi with soy sauce, miso soup, cabbage with red shiso dressing

Cabbage is a perennial plant of the Brassicaceae family. It is widely used as a vegetable and is treated as an annual plant for cultivation.
It is said to be native to the cliffs on the coasts of Western Europe, and was used medicinally in Europe during the time of the ancient Greeks, and was cultivated as a vegetable as a health food in the 4th century BC. It is now cultivated all over the world, including Japan. It is said that it was first cultivated as a vegetable in Japan in 1871. (From Wikipedia)

Today, it was served as cabbage with red shiso dressing. It was a dish with crispy cabbage and the aroma of red shiso.