学校日記

5月2日(金)給食献立

公開日
2025/05/02
更新日
2025/05/02

お知らせ

鮭のみそ焼き、五目汁、えんどうの卵とじ

えんどうは日本各地で育てられ、1年中売られていますが、たくさんとれておいしい時期は春から夏の初めです。えんどうにもさまざまな種類があり、中でもうすいえんどうといわれる種類はなにわの伝統野菜の一つに指定されています。ビタミンCや食物繊維などの栄養素を含んでいます。

今日の給食にはえんどうの卵とじとして出ました。スープが卵によくしみていて、美味でした。


Grilled salmon with miso, mixed vegetable soup, peas with egg

Peas are grown all over Japan and sold all year round, but they are most delicious and plentiful from spring to early summer. There are many different kinds of peas, and the type known as the green pea is designated as one of the traditional vegetables of Naniwa. It contains nutrients such as vitamin C and dietary fiber.

Today's school lunch consisted of peas with egg. The soup soaked into the eggs well and it was delicious.